Zestaw dla piwowarów domowych Simply Mild Ale (do przygotowania piwa domowego). Piwo w stylu Mild Ale gładkie ciemne słodowe piwo z nutami owoców pestkowych i rodzynkami, posiadająće miękką goryczkę z utrzymującym słodową nutą karmelu.
Masz dosyć piwa o tym samym płytkim smaku. Chcesz spróbować czegoś szczególnego, wyjątkowego w smaku i aromacie?
Trafiłeś idealnie...
"Nic trudnego nie stoi na Twojej przeszkodzie abyś zrobił dowolne piwo w warunkach domowych. Wystarczy tylko trochę chęci i cierpliwości.
Produkt pasteryzowany nie zawiera żadnych konserwantów.
Sposób przygotowania:
- Użyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
- Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (20oC do 25oC) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
- Zamkniętą szaszetkę umieść w gorącej wodzie,
- Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość torebki. Zagotuj dokładnie mieszając,
- Wlej do fermentora i uzupełnij zimna wodą do 23 litrów. Temperatura brzeczki musi wynosić 18oC - 23oC,
- Wlej do fermentora uwodnione drożdże dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
Fermentacja:
- Zamknij fermentator pokrywą z rurka fermentacyjną,
- Po 24/36 godzinach postaraj się delikatnie schłodzić brzeczkę do temp 14oC - 18oC,
- Fermentacja trwa zazwyczaj 5-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną,
- Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3 - 5 dni w temperaturze pokojowej następnie odstaw na min 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Brewkit starcza na 10 l piwa. Aby przygotować 23 litry piwa z Brewkita do fermentacji należy dokupić (wersja do wyboru):
- 1 kg cukru lub glukozy ( powstaje czysty alkohol, brak słodowego smaku),
- 1-1,5 kg niechmielonego ekstraktu słodowego suchego ( słodowy smak, gęsta piana),
- 1,2-1,7 kg niechmielonego ekstraktu słodowego w syropie ( słodowy smak, gęsta piana ),
oraz
- pojemnik fermentacyjny z kranikiem i rurka fermentacyjną ,
- glukoza 150g do refermentacji w butelce podczas leżakowania.