Siemie Lniane jest jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej, jeśli chodzi o ilość i różnorodność zastosowań. Nasiona lnu są jednym z najbogatszych źródeł lignanów i kwasów tłuszczowych omega – 3. Nasiona posiadają ogromne wartości odżywcze oraz wywierają ogromny pozytywny wpływ na nasz organizm. Zawierają bardzo dużo substancji śluzowych, a także sporo oleistych. Posiada sporo białka w bardzo korzystnym zestawie aminokwasów i wiele mikroelementów. Siemię posiada działanie osłonowe oraz stabilizujące. Siemie lniane jest bogate w takie składniki jak cynk, witamina E,kwas tłuszczowy omega-3, fitosteryny, flawonoidy, fitoestrogeny. Wszystkie składniki występujące w siemieniu lnianym pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu. Roślina ta zmniejsza krzepliwość krwi i może pomóc w ochronie serca przed chorobą wieńcową i zawałem. Siemie lnu złote ma lekko orzechowy smak.
Siemię złociste jest odmiana lnu charakteryzująca się lepszym składem chemicznym od lnu brązowego. W swym składzie zawiera m.in.: cynk, Wit E, Wit z grupy B, błonnik, NNKT (czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), flawonoidy, lignany, a także cenne aminokwasy.
Zastosowanie :może byc doskonałym dodatkiem do wielu potraw,m.in.płatek śniadaniowych,owsianki,ciastek,herbatników,chleba,zup mlecznych,jogurtów
Skład: siemie lnu złotego