Siemię lniane, czyli nasiona lnu, bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Są naturalnym źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. Zawierają także bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i błonnika. Zwalcza dolegliwości układu pokarmowego – biegunki, zaparcia, nadkwaśność żołądka, nieżyt jelit. Uzupełnia braki w organizmie w składniki odżywcze. Redukuje zły cholesterol. Doskonale nawilża gardło oraz wspomaga leczenie suchego kaszlu. W sklepach można kupić siemię lniane całe i zmielone. Najlepiej jest samodzielne mielić nasiona tuż przed spożyciem. Zmielone wcześniej nasiona szybko się utleniają i tracą wartości odżywcze. Dawkowanie: 2-3 łyżeczki dziennie. Na początku można spożywać mniej i później stopniowo zwiększać ilość.
Nasiona siemienia lnianego przed spożyciem najczęściej moczy się w wodzie. Nasiona wówczas powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel. Tak przygotowana mikstura jest gotowa do spożycia. Należy pamiętać, że nasz organizm nie trawi dobrze całych, suchych nasion. Śluz otrzymany z namoczonych nasion możemy nakładać na włosy lub moczyć w nim dłonie. Doskonale nawilża i odżywia. Zmielone siemię lniane nie ma praktycznie żadnego smaku, więc możemy dodawać je do wszystkich potraw np. do jogurtów, sałatek, koktajli owocowych i warzywnych. Pamiętajmy, że nasz organizm nie będzie dobrze trawił całych, suchych nasion. Kraj pochodzenia: Rosja
|