SPR LEN MIELONY ODTŁUSZCZONY 100 G
LEN MIELONY POLSKI ( siemię lniane)
Len korzystnie wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Uzupełnia codzienną dietę w substancje śluzowe o właściwościach powlekających i osłaniających przewód pokarmowy, szczególnie w przypadku nadmiernego wydzielania soku żołądkowego. Polecany jest także osobom ze skłonnością do zaparć i otyłości, ponieważ wspomaga prawidłową perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie.
Len zawiera śluzy, błonnik pokarmowy, białko oraz lignany.
Śluzy pokrywają cienką warstwą błonę śluzową przełyku, żołądka oraz dwunastnicy i stanowią naturalną ochronę przed czynnikami drażniącymi oraz szkodliwym nadmiarem kwasu żołądkowego.
Błonnik pokarmowy lnu pęcznieje w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości, przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit i ułatwia wypróżnianie.
Białko lnu jest lekkostrawne, łatwo przyswajalne i bogate w aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem.
Lignany mają działanie antyoksydacyjne, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Len mielony zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lniane, dzięki temu jest mniej kaloryczny i nie ma charakterystycznego oleistego posmaku.
Sposób użycia:
1 łyżeczkę (5 g) lnu mielonego zalać szklanką gorącej wody lub mleka. Zamieszać i pozostawić do ostygnięcia. Spożywać 2 – 3 razy dziennie przed posiłkami. Można posłodzić lub posolić, dodać jogurt, płatki śniadaniowe, owoce, sok lub miód. Len mielony rozrobiony z niewielką ilością wody można dodawać również do zup, sosów i innych potraw zamiast mąki.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na siemię lniane.