O herbacie:
Najbardziej popularna herbata w Polsce. Pochodzi z tych samych liści co herbata zielona, lecz poddana zostaję procesowi fermentacji. Legenda mówi, że czarna herbata powstała przez przypadek, w czasie transportu herbaty zielonej z Chin do Anglii, uległa ona zamoknięciu, co spowodowało jej fermentacje i zabarwienie listków na brązowo. Herbatę czarną otrzymujemy w wyniku następujących procesów: więdnięcia, zwijania, skręcania, fermentacji, suszenia, na końcu sortowania liści. Herbaty czarne produkowane są na plantacjach indyjskich, chińskich i afrykańskich.
Właściwości:
Działa pobudzająco i orzeźwiająco. Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych. Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą. Zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu.
Pochodzenie:
Azja