Shitake Twardziak jadalny
( grzybnia na kołkach- 14 sztuk kołków)

Grzyby shiitake należą do grupy jednych z najbardziej znanych na rynku światowym.
Zgodnie ze starą chińską tradycją leczniczą, spożywanie shiitake zalecane było dla utrzymania dobrego zdrowia i długowieczności.
Japończycy od dawna uznają shiitake za eliksir.

Shitake (twardziak jadalny) jest bardzo znanym grzybem. Jest uprawiany ze względu na właściwości smakowe, zapachowe oraz lecznicze. Grzyb zawiera substancje korzystnie wpływające na zdrowie człowieka - antybiotyki
(np. lentinan).
Przeciwdziała wirusom grypy i niektórym typom nowotworów. Nazywany jest „eliksirem życia” lub „grzybem długowieczności”. Shitake można uprawiać na drewnie drzew liściastych, najlepiej dębu, grabu i buku, o średnicy 12-15 cm i długości 100-120 cm.
Drewno powinno pochodzić z drzew i gałęzi, które po ścięciu nie leżą zbyt długo (1-2 miesiące). Posiada wtedy naturalną wilgotność i nie jest zarażone innymi grzybami.
Uprawiać go można od wiosny do jesieni, natomiast w miejscach o stałej temperaturze przez cały rok.
Sposób uprawy na drewnie:
1. Wywiercić otwory w drewnie.
2. W wywierconych otworach umieścić grzybnię.
3. Umieścić w ciepłym i wilgotnym miejscu.
Wraz z grzybnią szczegółowa instrukcja uprawy
Wydajność jednej grzybni do 5 kg
okres owocowania 2- 6 lata