Shitake Twardziak jadalny
( grzybnia na kołkach- 14 sztuk kołków)
![](http://www.gadar.pl/images/shitake.jpg)
Grzyby shiitake należą do grupy jednych z najbardziej znanych na rynku światowym.
Zgodnie ze starą chińską tradycją leczniczą, spożywanie shiitake zalecane było dla utrzymania dobrego zdrowia i długowieczności.
Japończycy od dawna uznają shiitake za eliksir.
![](http://www.gadar.pl/obrazki/shi.png)
Shitake (twardziak jadalny) jest bardzo znanym grzybem. Jest uprawiany ze względu na właściwości smakowe, zapachowe oraz lecznicze. Grzyb zawiera substancje korzystnie wpływające na zdrowie człowieka - antybiotyki
(np. lentinan).
Przeciwdziała wirusom grypy i niektórym typom nowotworów. Nazywany jest „eliksirem życia” lub „grzybem długowieczności”. Shitake można uprawiać na drewnie drzew liściastych, najlepiej dębu, grabu i buku, o średnicy 12-15 cm i długości 100-120 cm.
Drewno powinno pochodzić z drzew i gałęzi, które po ścięciu nie leżą zbyt długo (1-2 miesiące). Posiada wtedy naturalną wilgotność i nie jest zarażone innymi grzybami.
Uprawiać go można od wiosny do jesieni, natomiast w miejscach o stałej temperaturze przez cały rok.
Sposób uprawy na drewnie:
1. Wywiercić otwory w drewnie.
2. W wywierconych otworach umieścić grzybnię.
3. Umieścić w ciepłym i wilgotnym miejscu.
Wraz z grzybnią szczegółowa instrukcja uprawy
Wydajność jednej grzybni do 5 kg
okres owocowania 2- 6 lata