Opis produktu:
|
TWARDZIAK JADALNY- CENNY GRZYB !
Twardziak jadalny ( Shii Take) uprawiany jest w Japonii od stuleci z uwagi na swoje właściwości lecznicze, co zostało potwierdzone w licznych badaniach. W warunkach naturalnych występuje w Azji, na martwych lub zamierających drzewach liściastych, szczególnie dębach, bukach lub gatunkach do nich zbliżonych.
Kapelusz tego gatunku ma srednicę 5-12cm. Jego zabarwienie jest zmienne- od jasnobrazowego, przez czerwonobrązowe do szarobrązowego. Skórka kapeluszaz kosmatymi łuskami o barwie od białej do brązowej. Kapelusz młodych grzybów ma kształt przypominający dzwon.Podczas dojrzewania wyprostowuje się. Brzeg jest lekko podwiniety, często filcowaty. Trzon białoszary do brązowego ma długość 3-10cm i grubość do 1,5 cm.Pokryty jest delikatnymi brązowymi łuskami.
|
Uprawa:
|
Aby rozpocząć uprawę oprócz zakupionych grzybni na kołkach potrzebne będą pniak, kłoda, klocek z drzewa liściastego i folia lub worek do okrycia szczepionego drzewa. * Pniak, kłoda lub klocek z drzewa liściastego, składowanego nie dłużej niż trzy miesiące. Najlepiej sprawdzają się pniaki, które mają od 1 do 1,5 m długości a ich średnica mieści się w granicach od 8 do 25 cm. Jeśli pniak jest mocno przesuszony warto przez kilka dni zraszać go wodą lub zatopić w beczce z deszczówką na kilka dni. * Należy wywiercić w pniu otwory o średnicy co kołki i głębokości większej o 1 cm od ich długości oraz odstępach co 15 cm. Na jeden pień powinno przypadać ok 15-20 kołków. * W każdym z otworów umieszczamy kołki z grzybnią. Miejsce szczepienia trzeba zabezpieczyć, najlepiej za pomocą folii czy np. wosku. * Zaszczepione pniaki owijamy folią lub wkładamy do perforowanego worka na dnie którego jest niewielka ilość wody. Następnie umieszczamy je w ciemnym pomieszczeniu, gdzie temperatura waha się w granicach od 18 do 25 stopni C. * Gdy drewno jest już przerośnięte grzybnią, aby zaczęły pojawiać się zawiązki grzybów należy poddać go tzw „szokowi”, obniżenie temperatury przynajmniej o 5 stopni C. Możemy również drewniany pniak zanurzyć na kilka dni (1-3dni) w zimnej niechlorowanej wodzie. * Po tym czasie pniak możemy wystawić na zewnątrz, pamiętając, że należy chronić go przed wiatrem i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Najkorzystniejsza temperatura w czasie tworzenia owocników to taka, która mieści się dla większości grzybni w przedziale od 10 do 20 stopni C, przy wilgotności ok. 85 proc. Dojrzałe grzyby powinny pojawić się w ciągu 10 dni od pojawienia się zawiązków. Plonowanie UZALEŻNIONE OD RODZAJU SZCZEPIONEGO GATUNKU DREWNA może trwać 4-8 lat, należy pamiętać, że między kolejnymi zbiorami wystąpią przerwy.
|
Zastosowanie:
|
-
Grzyby te nadają się do suszenia a aromat suszu jest silniejszy niż świeżych grzybów. Twardziak po wysuszeniu zachowuje nadal właściwości lecznicze. Szerokie zastosowanie lecznicze- m.in: właściwosci antyrakowe, właściwości antywirusowe, działanie antyzakrzepowe, diałanie antybiotykowe,zapobiega powstawaniu przerzutów po usunięciu guzów przewodu pokarmowego oraz chroni przed skutkami ubocznymi chemioterapii, przeciwdziała miażdżycy oraz cukrzycy.
|