Shiitake (TWARDNIK JAPOŃSKI - LENTINULA EDODES) grzyby sproszkowane BIO 100 g - PILZE WOHLRAB
PILZE WOHLRAB
Skład: grzyby schiitake sproszkowane* 100%
(*składniki ekologiczne)
,,Shiitake jest jednym z najznakomitszych grzybów jadalnych, który jako trzeci po pieczarce i boczniaku ceniony jest na całym świecie jako grzyb konsumpcyjny, a poza tym interesuje on naukowców z powodu swego szerokiego spektrum oddziaływania."
źródło: książka ,, Grzyby prozdrowotne", pomysł publikacji Ulrich Habith, tytuł oryginału VITALPILZE Naturheilkraft mit Tradition- neu entdeckt, wyd. DEIDAL, Warszawa 2014.Cieszą się coraz większym zainteresowaniem ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze. Zmniejszają zawartość cholesterolu w organizmie i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. W Japonii leczy się nimi m.in.guzów, przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów powodowanych starzeniem się. Szczególnie cenione są w kuchni wschodniej.
Grzyby shiitake to doskonałe źródło selenu. Znajduje się w nich również bardzo dużo źelaza, a także stosunkowo dużo białka, błonnika i witaminy C. W 100 gramach surowych grzybów shiitake jest zaledwie 34 kalorie, co sprawia, że mogą je spożywać nawet osoby będące na diecie. Zawartość składników odżywczych w 100 g surowych grzybów shiitake:
Badania przeprowadzone w Szwecji wykazały, że grzyby shiitake obniżają poziom cholesterolu dzięki obecności związku znanego jako eritadenina. Również japońscy naukowcy zbadali właściwości grzybów. Okazało się, że spożywanie grzybów shiitake powoduje zwiększenie poziomu cholesterolu w kale, co jest równoznaczne z obniżeniem jego poziomu w ciele człowieka. Grzyby shiitake wpływają korzystnie także na ciśnienie krwi, zapobiegając jego podwyższeniu. Wysokie ciśnienie krwi oznacza dodatkową pracę dla serca i bez podjęcia leczenia może prowadzić do udaru lub zawału serca.Ekstrakt z grzybów shiitake ma swoje zastosowanie również w profilaktyce chorób nowotworowych. Grzyby te mają bowiem w swoim składzie związek o nazwie lentinan, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale i ma działanie antyrakowe. Wiele badań wykazało właściwości przeciwnowotworowe lentinanu uzyskanego z grzybów shiitake. Związek ten ogranicza i spowalnia rozwój raka. Ponadto przyczynia się do regresji i bardziej aktywnego zwalczania guzów. Takie działanie lentinanu ma związek z jego wpływem na układ odpornościowy. Poprzez wzmocnienie odporności organizmu pomaga on aktywować konkretne komórki i białka, które atakują raka. Lentinan jest szczególnie skuteczny w przypadku nowotworów układu pokarmowego. Grzyby shiitake są przydatne również w profilaktyce zakrzepicy. Tworzenie się skrzepów, które utrudniają przepływ krwi, jest znacznie ograniczone dzięki spożywaniu grzybów shiitake. Takie działanie grzybów jest spowodowane obecnością związku siarkoorganicznego, który blokuje przyłączanie się płytek krwi. Mimo iż grzyby shiitake mają dużo prozdrowotnych właściwości i są bogate w składniki odżywcze, nie należy przesadzać z ich ilością. Nadmierne spożycie może spowodować biegunkę oraz wzdęcia brzucha. Niektóre osoby są uczulone na grzyby shiitake, a po ich zjedzeniu na skórze pojawia się wysypka. Grzyby te nie są wskazane również dla osób, które mają kamienie w nerkach lub podagrę.Źródło: portal.abczdrowie.plZalecana dzienna porcja produktu:
1-2 miarki (umieszczonej w opakowaniu) co odpowiada 1,5 - 3,0 g produktu.
Sposób przygotowania:
Rozpuścić w wodzie, soku lub wymieszać bezpośrednio z innymi produktami.
Spożyć przed lub po posiłku i popić wodą. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.