Grzybnia SHITAKE zaszczepiona na kołkach drewnianych
Zestaw zawiera 20szt kołków.
służy do zaszczepienia kłód i pniaków drew liściastych
Shii-take jest specjałem kulinarnym w Japonii, Korei i Chinach, a ostatnio także w USA i krajach Europy zachodniej. Uprawiany jest w warunkach naturalnych w górzystych regionach Azji, na pniach drzew, od około 1000 lat. Dzisiaj należy do najpowszechniej uprawianych gatunków grzybów.
W medycynie chińskiej uważany jako „eliksir życia” z powodu swojego unikalnego składu, który powoduje odzyskanie zdrowia, , wzmacnia system odpornościowy oraz pomaga w zwalczaniu stresu. Jednak ich najważniejsze zalety to działanie złożonego węglowodanu, który pobudza układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych oraz zapobiega starzeniu się.
Grzybnia wystarcza do zaszczepienia 1-2 drewnianych pniaków. Najlepiej nadają sie do tego świeżo ścięte, zdrowe pnie drzew lisciastych (składowanie nie dłużej niż 3 miesiące), o średnicy od 8-25 cm oraz długości 1-1,5 m. Jeśli w czasie składowania drewno mocno przeschło można je nawilżyć przez zamoczenie lub wielokrotne zraszanie wodą. Owocniki pojawiają się na pniakach od 3-12 miesięcy od zaszczepienia i plonują rzutami przez okres 3-6 lat.
Przed rozpoczęciem uprawy grzybnie można przechowywać w lodówce na dole, przy dodatniej temperaturze nawet kilka miesięcy.
Kołki zapakowane do szczelnych woreczków foliowych posiadających specjalny mikrofiltr, co zapobiega skażeniu biologicznemu grzybni.
Do każdego zestawu zostanie dołączona instrukcja uprawy