Shiitake. Biologia i uprawa twardziaka jadalnego
autor: Aleksandra Czerwińska-Nowak, Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski wydawca: Powszechne Wydawnitwo Rolnicze i Leśne rok wydania: 2007 numer wydania: 1 ilość stron: 224 Isbn:[zasłonięte]978-83-99002-4 format: 145x205 mm oprawa: miękka cena katalogowa: 33,50 zł nasza cena: 29,00 zł
|
![](http://www.krakinform.com.pl/krokodyl/A8A00000.jpg) |
Spośród ponad stu gatunków grzybów uprawianych na świecie dominują obecnie dwa z nich, tj. pieczarka dwuzarodnikowa Agaricus bisporus oraz twardziak jadalny Lentinula edodes, nazywany bardzo często shiitake.
Shiitake należy do gatunków grzybów cieszących się dużym zainteresowaniem. Wynika to z jego wyjątkowych walorów smakowych, dużej wartości odżywczej oraz udokumentowanych badaniami klinicznymi właściwości leczniczych. W owocnikach shiitake stwierdzono m.in. obecność polisacharydów działających antyrakowo, kwasów nukleinowych o charakterze antywirusowym oraz substancji przeciwzakrzepowych i obniżających poziom cholesterolu we krwi. Na świecie obserwuje się dynamiczny wzrost produkcji shiitake, także poza głównymi rejonami jego uprawy, tj. Chinami i Japonią. W ostatnim dziesięcioleciu znacząco rozwinęła się uprawa tego gatunku w USA.
W Europie wielkość produkcji shiitake nie przekracza kilkuset ton w skali roku. W Polsce należy on jeszcze do grzybów mało znanych, uprawianych na niewielką skalę, a jego roczna produkcja nie przekracza kilku ton. Większe uprawy spotyka się natomiast we Francji, Holandii, Belgii i Niemczech. Kraje Europy Zachodniej, ze względu na duże zainteresowanie świeżymi grzybami shiitake, stanowią potencjalny rynek zbytu dla naszych producentów. Niniejsza książka stanowi kompendium wiedzy na temat biologii i uprawy shiitake. Jest to pierwsze w Polsce, kompleksowe i szczegółowe, opracowanie zagadnień, dotyczących produkcji tego mało znanego gatunku. Stanowić może cenną pozycję zarówno dla producentów grzybów, jak i studentów wydziałów ogrodniczych i rolniczych.
Spis treści:
WSTĘP BIOLOGIA TWARDZIAKA JADALNEGO - SHIITAKE Klasyfikacja systematyczna i rozmieszczenie geograficzne Cechy morfologiczne grzybni i owocników Cykl życiowy i rozmnażanie CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA WZROST I ROZWÓJ SHIITAKE Temperatura Wilgotność Światło Odczyn podłoża Skład powietrza GRZYBNIA SHIITAKE I JEJ PRODUKCJA Produkcja grzybni Przechowywanie grzybni Odmiany UPRAWA SHIITAKE Historia uprawy Uprawa na drewnie Dobór drewna Przygotowanie drewna do uprawy Szczepienie drewna grzybnią Inkubacja Plonowanie Uprawa na trocinach Podłoże uprawowe Skład podłoża Wilgotność podłoża Receptury podłoży Przygotowanie podłoża do uprawy Frakcjonowanie Mieszanie składników i nawilżanie Pakowanie w pojemniki uprawowe Termiczne odkażanie podłoża Szczepienie grzybnią Inkubacja Owocowanie Indukcja Tworzenie zawiązków Rozwój owocników Regeneracja Zbiory Wielkość plonu Stadium dojrzałości zbiorczej owocników Technika zbioru Sortowanie PRZECHOWYWANIE Przemiany biochemiczne Straty podczas przechowywania Enzymy Bakterie Straty masy Warunki przechowywania Opakowania Transport CHOROBY I SZKODNIKI Uprawa na drewnie Choroby wirusowe Choroby bakteryjne Choroby grzybowe Grzyby konkurencyjne Grzyby antagonistyczne Grzyby pasożytnicze Uprawa na trocinach Choroby bakteryjne Choroby grzybowe Szkodniki POMIESZCZENIA DO UPRAWY Płyta betonowa Hala do przygotowania podłoża Urządzenia spis woluminpl do termicznej obróbki podłoża Pomieszczenie do chłodzenia podłoża po obróbce termicznej pomieszczenie do szczepienia Hala inkubacyjna Hale uprawowe Sortownia Chłodnia PRZETWARZANIE GRZYBÓW Suszenie Mrożenie Produkcja konserw sterylizowanych i pasteryzowanych Solenie Marynowanie w occie Konserwowanie w oleju WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE l LECZNICZE Wartość odżywcza shiitake Białka Węglowodany Lipidy Witaminy Związki mineralne Właściwości lecznicze Charakterystyka związków biologicznie czynnych Oddziaływanie na organizm człowieka Działanie antywirusowe Działanie antybakteryjne Działanie przeciwnowotworowe Regulacja pracy układu krążenia Ogólne wzmacnianie organizmu MATERIAŁY ŹRÓDŁOWE
|