Shiitake
(twardziak japoński)
Pochodzenie
Grzyba shii-take (nazwa naukowa: Lentinula edodes) chińscy uczeni, a po nich lekarz Who Shui (pochodzący z dynastii Ming), określali mianem „eliksiru życia” i „aktywatora krwi”, mając na uwadze jego działanie ożywiające i wzmacniające układ odpornościowy. Grzyb ten znany jest w Chinach (jako Xiang Gu) i w Japonii (jako Shii-take) od około 2000 lat, gdzie jest też wysoce ceniony jako przysmak. Na całym świecie shii-take (twardziak japoński) uznawany jest obecnie za drugiego z najważniejszych jadalnych grzybów uprawnych. Rocznie produkuje się około 2.000.000 ton tego grzyba, przy czym kraje Azji Wschodniej stanowią 95% całej produkcji. Również w Niemczech twardziak japoński jako grzyb jadalny cieszy się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Jego smak, nie do pomylenia z żadnym innym i mocny aromat zdobywają uznanie również niemieckich konsumentów. Naturalnym źródłem odżywiania shii-take jest martwe drewno. Grzyb ten rozwija się dobrze, na dębach, bukach i na kasztanowcach.
Istotne składniki
Shii-take zawiera znaczne ilości białka, potasu i cynku. Cynk jest istotnym elementem dla aktywacji układu odpornościowego. Grzyb ten bogaty jest ponadto w polisacharydy, a średnio prawie 14% jego suchej masy stanowią aminokwasy. Do najważniejszych elementów budowy komórek należą kwasy nukleinowe, których twardziak japoński zawiera o wiele więcej od np. zbóż czy ryb. Charakterystyczna jest również duża zawartość ergosterolu, prekursora witaminy D. Już samo spożywanie 20-25g suszonego grzyba shii-take w zupełności wystarczy, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dorosłych na witaminę D. W licznych badaniach klinicznych cukier złożony o nazwie lentinan, nienasycony aminokwas eritadenina oraz LEM, produkt mleczny z grzybni shii-take jako wyjątkowo skuteczne. Lentinan uznawany jest za efektywną, substancję hamującą rozwój nowotworowy, której działanie polega u psów na wzmocnieniu funkcji różnych, wewnątrzpochodnych mechanizmów ochronnych. Eritadenina obniża natomiast poziom cholesterolu we krwi; przyśpiesza proces przekształcania się lipoproteiny o niskiej gęstości we krwi, która sprzyja powstawianiu miażdżycy, w odpowiednią o wysokiej gęstości. LEM zdaniem naukowców, hamuje rozwój nowotworowy oraz działa antywirusowo.
Wybrane przykłady zastosowania, opisane w literaturze fachowej
W naturalnej medycynie ludowej Chin stosuje się twardziaka japońskiego przy przeziębieniach, zapaleniach płuc, stanach osłabienia organizmu, ale również przy rozstrojach żołądkach, alergiach i w celu przeciwdziałania procesom starzenia. Jego tradycyjne zastosowanie w celu opóźnienia procesów starzenia ludzkiego organizmu jest obecnie badane w obszernym projekcie badawczym Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie. Amerykańscy i chińscy naukowcy stwierdzili interesujące działanie ochronne twardziaka japońskiego w stosunku do grypy. Uzasadnione jest to tworzeniem się interferonu w organizmie, który hamuje rozmnażanie się wirusów grypowych. W wielu klinicznych badaniach wykazano dalej działanie obniżające poziom cholesterolu. U starszych ludzi wynosił on od 7 do 15 %, u młodych od 6 do 12 %.
Działanie hamujące raka, którym charakteryzuje się twardziak japoński, jest badane od ponad 30 lat. Wykazano, iż lentinan wskutek pobudzenia produkcji interferonu wspiera naturalne mechanizmy obronne ciała. W połączeniu z innymi skutecznymi lekami odpornościowymi osiągnięto w terapii rakowej tak dobre efekty, iż badacze japońscy zaczęli pisać w swoich publikacjach naukowych o nowej drodze terapii immunologicznej przeciwko rakowi.
W roku 1992 zgłoszono w Stanach Zjednoczonych patent, w którym in dem lentinan został podany jako aktywna substancja kremu do skóry. Testy kliniczne u 540 dowiodły, że leczenie egzem, trądziku, grzybicy stóp, tworzenia się łysiny u mężczyzn i zaczerwieniania nosa wskutek kataru siennego, przy pomocy lentinamu było w 93-100% skuteczne. W jednym z najnowszych sprawozdań badawczych japońscy badacze zalecają na próchnicę zażywanie 5g suszonych grzybów shii-take dziennie. Tym sposobem tworzenie się płytki nazębnej ma być zmniejszone o około połowę.
Shiitake jest stosowany głównie przy:
Zawartość w opakowaniu:
Dawkowanie:
Składniki w tabletce:
|