Grzyby Shii-Take (Twardziak Jadalny) Do Uprawy Domowej 3,5 kg
W skład zestawu wchodzi: zagrzybiona kostka (substrat) + szczegółowa instrukcja uprawy.
Miejsce uprawy: chłodne miejsce w domu
Pierwsze zbiory: 5 dni
Zbiór ogółem: 1 kg – 2 kg
Temperatura hodowli: +12ºC ~ + 21ºC
Nakład pracy: bardzo mały
Waga zestawu: 3,5 kg
Czas trawania zbiorów: 2-3 miesiące
Shii-Take
Twardziak jadalny (Shii Take) uprawiany jest w Japonii od stuleci, przede wszystkim z uwagi na swoje właściwości lecznicze, co zostało potwierdzone w licznych badaniach. W warunkach naturalnych występuje w Azji, na martwych lub zamierających drzewach liściastych, szczególnie dębach, bukach i gatunkach do nich zbliżonych.
Kapelusz osiąga srednicę 5-12 cm. Jego zabarwienie jest zmienne - od jasnobrazowego, przez czerwonobrązowe do szarobrązowego. Kapelusz młodych grzybów ma kształt przypominający dzwon, który podczas dojrzewania prostuje się. Jego brzeg jest lekko podwiniety, często filcowaty. Trzon od białoszarego do brązowego ma długość 3-10 cm i grubość do 1,5 cm - pokryty jest delikatnymi brązowymi łuskami.
Grzyby idealnie nadają się do suszenia, a aromat suszu jest silniejszy niż świeżych grzybów. Twardziak po wysuszeniu zachowuje nadal właściwości lecznicze.