Sezam indyjski
OPIS:
roślina oleista z rodziny sezamowatych ma rozgałęziona łodyge ,osiaga do 1,5 m; uprawiana głównie na obszarach tropik. . dla nasion które zawieraja (ok. 50% tłuszczu) — do wyrobu oleju sezamowego. Dziś jest ulubioną przyprawą na Wschodzie, gdzie używa się nasion, pasty i oleju sezamowego. Nasionami posypuje się chleb, bułeczki, kulki z siekanego mięsa, kalafiory, brokuły i drób. Pasta służy do produkcji orientalnych słodyczy, tureckiego miodu i chałwy, rozpowszechnionej na Bałkanach i Bliskim Wschodzie.
ZASTOSOWANIE:
Z nasion otrzymuje się jadalny olej sezamowy, tłoczony na zimno-jest bezwonny.Posiada on szerokie zastosowanie min. przy produkcjimargaryny,do wyrobu chałwy i ciastek – sezamków.W Piekarniach wykorzystują ziarno sezamowe jako posypke do pieczywa.
W kosmetyce:
olej z drugiego tłoczenia służący m.in. do wyrobu wysokogatunkowych mydeł. Z kwiatów otrzymujemy olejek eteryczny, wykorzystywany przy wyrobie perfum .W Indiach liście moczone w occie słuza do leczenia świerzbu.
Medycyna: Olej wykorzystywany jest do sporządzania maści, emulsji, plastrów . Zwiększa ilość trombocytów i przyspiesza krzepnięcie krwi, co wykorzystywano przy leczeniu skazy krwotocznej i choroby Werlhoffa (małopłytkowości).
Liczba nasion w opakowaniu 20+