Sezam czarny do sushi i nie tylko – SUSHI SAM Sezam biały i czarny to niezbędny składnik sushi, takich jak Uramaki (ryż na wierzchu) i innych rolek w których składniki układane na ryżu posypujemy sezamem.
Sezam wzbogaca smak mięsa, uszlachetnia smak sosów na przykład w potrawce lub gulaszu. Możemy posypać nim kalafior, brokuły, fasolkę i inne warzywa gotowane, a także jako dodatek do surówek jarzynowych i sałatek.
Prażonym sezamem można urozmaicać smak serów białych i żółtych oraz innych potraw sporządzonych według własnej pomysłowości i smaku. Można pogryzać jako przekąskę ma pyszny smak z delikatną, naturalną goryczką właściwą dla nasion sezamu.
Prażenie nasion sezamu nadaje im przyjemny orzechowy zapach i smak. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy sezam i prawie cały czas mieszamy (chodzi o równomierne rozgrzewanie). Kontrolujemy jego barwę ma być mocno żółty, niektórzy lubią smak sezamu gdy jest lekko brązowy. Proces trzeba cały czas nadzorować ponieważ trwa bardzo krótko. Gdy sezam jest gotowy wydziela specyficzny przyjemny zapach, wtedy zdejmujemy szybko z patelni, pozostawiony mógłby się przypalić. Gdy wystygnie wsypujemy do słoika typu twist.
Nasiona sezamu są cennym źródłem: witamin B1, B3, E, wapnia, magnezu i żelaza oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomagają w zwalczaniu miażdżycy i wolnych rodników, a także dzięki dużej zawartości wapnia wpływają korzystnie w profilaktyce osteoporozy.
Produkcja: Tajlandia
Termin ważności: 31.01.2015
Waga: 454 g
Waga do wysyłki z opakowaniem: 650 g
Pozdrawiamy
SushiSam