Sezam czarny (100g)
Czarny sezam, znany jest na kontynencie afrykańskim i azjatyckim już od wielu wieków. Na terenie dzisiejszych Chin, uprawiany już natomiast od blisko 2000 lat. Uznawany za pierwszą roślinę, z której pozyskiwano olej
Podstawową zaletą czarnego sezamu, jest jego zdolność do nawilżania wewnętrznych narządów, zapobieganie przedwczesnemu siwieniu czy utracie włosów. Czarna odmiana sezamu, jest niezwykle bogatym źródłem lecytyny, licznych aminokwasów, tłuszczów nienasyconych oraz niewielkiej ilości węglowodanów. Oprócz tego, zawiera witaminy z grupy B i E oraz liczne minerały, w tym m. in. miedź, cynk, magnez, mangan, fosfor, żelazo czy wapń. Jego najbardziej charakterystycznymi składnikami, są natomiast substancje roślinne zwane lignanami i fitosterolami. Pierwsze z wymienionych, należą do grupy fitoestrogenów. W organizmie spełniają one podobną rolę jak hormony, dlatego też czarny sezam szczególnie zalecany jest kobietom, jako naturalny regulator poziomu estrogenów. U mężczyzn natomiast niweluje niekorzystne przemiany testosteronu.
Wprowadzenie do naszej codziennej diety czarnego sezamu, może spowolnić, a nawet hamować postępowanie nowotworów, powstałych na wskutek nieprawidłowej gospodarki hormonalnej. Wspomniane wcześniej lignany, to nic innego jak naturalne antyoksydanty. Charakterystycznymi lignanami czarnego sezamu, jest sezamina oraz sezamolina. Wykazują one przede wszystkim działanie przeciwzapalne, normują ciśnienie krwi i co najważniejsze, obniżają poziom złego cholesterolu. Czarna odmiana sezamu, wspiera również pracę żołądka, wątroby, trzustki, nerek oraz serca i płuc, a także działaja nawilżająco na jelita. Dodatkowo, szczególnie zalecany dla Pań, ponieważ wpływa na regularność miesiączek i zwiększa produkcję mleka u karmiących matek. Warto również zaznaczyć, iż sezam, korzystnie wpływa na pracę jelit. Szczególnie pomaga on na zaparcia i regularne wypróżnianie się.
Należy jednak pamiętać, że aby ułatwić trawienie sezamu przez nasz organizm, należy go wcześniej namoczyć albo delikatnie podprażyć. W przypadku spożywania sezamu przez dzieci, zaleca się jego wcześniejsze zmielenie, ponieważ tylko zmielony lub dobrze przeżuty, będzie w pełni spełniał swoją rolę.