Sezam jest najstarszą rośliną oleistą uprawianą przez człowieka. Pochodzenie sezamu jest niejednoznaczne. Uprawiany jest od wielu wieków na terenach Azji i Afryki. Sezam można stosować w postaci suszonej, lecz smakuje również jako smażony lub duszony.
Skarbiec witamin:
- grupy B, dbających przede wszystkim o prawidłową pracę układów nerwowego i sercowo naczyniowego.
- witaminy B1, znanej również jako tiamina - ważnej m.in. dla metabolizmu węglowodanów.
- witamin: B2 (czyli ryboflawiny) - dbającej o kondycję skóry i błon śluzowych,
- B3 (inaczej witaminy PP lub niacyny) - niezbędnej do prawidłowego działania mózgu i wpływającej na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu.
- B6 (piroksydyna) - odpowiedzialnej za rozkład białka oraz obniżanie pobudzenia.
Zawartość białka w ziarnach sezamu zbliżona jest do jego zawartości w jajkach kurzych.
Poza tym, sezam posiada wiele cennych witamin, w tym A, E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, np. cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Sezam, ze względu na zawartość sesamolu i sesamolinę, zalicza się też do naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczając wolne rodniki zapobiegają procesom starzenia się skóry, a także wielu chorobom.
Nasze inne aukcje |