Sezam jest doskonałym źródłem wapna, który jest niezbędny, aby budować silne i zdrowe kości. Maleńkie ziarna sezamu to doskonaly wspomagacz naszego zdrowia. Do tego jest smaczny, chrupiący i ma orzechowy smak. Nasiona sezamu najlepiej smakują uprażone. Uprażone i zmiażdżone z niewielkim dodatkiem soli są świetną przyprawą prawie do wszystkiego.
Ekologiczny sezam niełuskany po uprażeniu może stanowić smaczny dodatek do sałatek, chleba i różnych dań. Może służyć również do domowego przygotowania tahiny - pasty sezamowej, doskonałej alternatywy dla masła bądź margaryny. Polecamy także w formie mielonej jako posypkę do kasz, ryżu, zup czy warzyw gotowanych na parze. Nasiona sezamu powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem. Również wcześniejsze namaczanie sezamu poprawia jego strawność.
Skład: sezam niełuskany* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 586 kcal (2422 kJ) kJ / kcal
tłuszcz - 50.70 g
węglowodany - 9.70 g
białko - 16.80 g
Informacja alergiczna Produkt zawiera alergen: sezam.
Może zawierać również inne alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Produkt najlepiej spożyć przed 29.02.2016