Sezam 3kg
Właściwości
Sezam jest najstarszą rośliną oleistą uprawianą przez człowieka. Pochodzenie sezamu jest niejednoznaczne. Uprawiany jest od wielu wieków na terenach Azji i Afryki. Sezam można stosować w postaci suszonej, lecz smakuje również jako smażony lub duszony. Do potraw można wykorzystać całe nasiona, w przypadku sushi.
Właściwości sezamu są od wieków cenione, m.in. dlatego że ma właściwości lecznicze.
Sezam posiada wiele cennych witamin, w tym A, E, witamin z grupy B. Sezam ze względu na zawartość sesamolu i sesamolinę, zalicza się też do naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczając wolne rodniki zapobiegają procesom starzenia się skóry.
Właściwości odżywcze.
Nasiona sezamu zawierają cukry, tłuszcze, witaminy i mikroelementy.
Sezam zawiera:
54% tłuszczu,
20% białka,
13,4% węglowodanów,
5,7% wody,
3,7% popiołu.
100 gram nasion sezamu dostarcza:
851 mg potasu,
647 mg fosforu,
578 mg magnezu,
415 mg wapnia,
122 mg sodu.
Zastosowanie sezamu w kuchni.
Sezam można dodawać do dań wegetariańskich, sałatek, dań mięsnych i nadzienia, oraz pieczywa i serków. Sezam może być znakomitym składnikiem panierki do kotletów i ryb. Sezam stosuje się również w produkcji słodyczy – batoników i chałwy. Bardzo dobrze nadaje się do ciast i ciasteczek. W kuchni Wschodu nasiona używane są do wspomnianej już produkcji oleju. Nasiona sezamu stosuje się również w produkcji masła sezamowego i pasty.
Zobacz inne Moje Aukcje
Kupujac na moich aukcjach płacisz tylko za jedna przesyłke.
Jesteśmy legalnie działająca firmą, do każdego zamówienia wystawiamy paragon lub fakturę VAT