MASZ PYTANIA PISZ [zasłonięte]@morawskihurt.pl
Przedmiotem aukcji jest SEZAM ŁUSKANY
zbiór 2014
pochodzenie INDIE opakowanie 500 g (5x100g)
Produkt zapakowany maszynowo w firmową folię.
Gwarancja dobrej jakości przez długi czas.
JEDZ ZDROWO-ŻYJ ZDROWO
Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe.
Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Dobroczynne właściwości śliwek uznają nawet lekarze. Nic zatem dziwnego, że wyciąg z tych owoców wykorzystywany jest do produkcji leków, wchodzi m.in. w skład wielu preparatów przeciw zaparciom.
Właściwości przeczyszczające śliwek
To korzystne dla układu pokarmowego właściwości śliwki zawdzięczają dużej zawartości pektyn (rodzaj błonnika). Razem z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym pektyny działają jak miotła na przewód pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol. Najbardziej wartościowe pod tym względem są węgierki i renklody. Śliwki suszone zawierają 5 razy więcej błonnika (7,1 g w 100 g) niż śliwki surowe (1,4 g).
Śliwki: wartość odżywcza i kaloryczność
Wszystkie śliwki mają podobne wartości odżywcze, ale różnią się ilością kalorii. Świeże śliwki mają około 45 kcal w 100 g. Średnia ilość węglowodanów w takiej porcji owoców wynosi od 12 do 14,6 g. Chociaż śliwki nie są bogate w witaminę C, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Tym skuteczniejsze, że zawierają też tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach, polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html
Nasiona sezamu według medycyny chińskiej naturę termiczną mają neutralną, tonizują płyny Yin i krew, wzmacniają wątrobę, nerki, nawilżają jelita i pięć narządów Yin czyli serce, wątrobę, nerki, śledzionę-trzustkę, płuca. Dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych, są źródłem białka, magnezu, witaminy B12, tłuszczu (65%), wapnia potrzebnego dla naczyń krwionośnych, węglowodanów, aminokwasów, przeciwutleniaczy (sesamol i sesamolina), które sprawiają, że komórki ludzkiego ciała wolniej się starzeją.
Sezam jako środek wspomagający organizm i leczniczy stosowany jest w chorobach reumatycznych, przy suchym kaszlu, zaburzeniach widzenia, krwi w moczu, sztywnych stawach, drętwocie, bólach głowy, skurczach nerwowych, dzwonieniu w uszach, niedoborze pokarmu u matek karmiących, zaparciach, osłabieniu…
Duża zawartość wapnia sprawia, że jest bardzo cenny również dla osób, które potrzebują zwiększonych dawek tej substancji, czyli dla osób starszych (gdyż w tym wieku słabiej przyswajamy wapń), karmiących matek, dzieci, w czasie ciąży, kobiet po menopauzie, osłabieniu kości, nadciśnieniu, przy chorobach serca i naczyń krwionośnych.
WSZYSTKIE PRODUKTY POSIADAJĄ ATESTY PRZYDATNOŚCI O SPOŻYCIA.
ZAKUPIONE PRODUKTY WYSYŁAMY W JEDNEJ PACZCE. OPŁATA PRZESYŁKI JEDNOKROTNA.
KURIER (PO WPŁACIE NA KONTO) 20 ZŁ ZA PACZKI DO 30 KG.
ZAKUPY POWYŻEJ 300 zł - WYSYŁKA GRATIS.
|