SEZAM ŁUSZCZONY
SEZAM uważany jest za jedną z najstarszych roślin oleistych. Małe nasionka posiadają jasnożółtą barwę i posiadają delikatny orzechowy zapach. Posiadają duże wartości odżywcze, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, a przy tym są łatwo przyswajalne. Produkty przygotowywane na bazie sezamu mają niezapomniany smak i aromat.
Nasz sezam wolny jest od jakichkolwiek konserwantów – sama natura.
KRAJ POCHODZENIA: INDIE (główny producent sezamu).
ZASTOSOWANIE: Sezam z powodzeniem można wykorzystywać do potraw zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Idealnie nadaje się do:
- · ciast, ciasteczek (np. chałwa, sezamki własnej roboty) – znacznie zdrowsze niż kupne słodycze
- · wypieku chleba i bułeczek
- · panierowania ryb, serów, mięsa
- · gotowanych warzyw np. brokułów
- · jogurtów, płatków owsianych, musli itp.
1 łyżeczka – 5g – ok. 32 kcal
1 łyżka – 10g – ok. 64 kcal
SKŁAD:Sezam jest dobrym źródłem białka, witamin (A, E, B), węglowodanów, kwasów tłuszczowych nienasyconych, a także składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, cynk, fosfor. Ponadto w swoim składzie zawiera sesamol i sesamolinę, które spowalniają starzenie się komórek oraz zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA W 100 g - 633 kcal
BIAŁKO W 100 g - 23,3 g
WĘGLOWODANY W 100 g - 2,8 g
BŁONNIK W 100 g - 7,9 g
TŁUSZCZ W 100 g - 59,9 g
WŁAŚCIWOŚCI: Sezam ma pozytywny wpływ na sprawność umysłu, osłabienie organizmu. Łagodzi choroby reumatyczne, bóle głowy, niweluje skurcze. Szczególnie polecany jest kobietom będącym w ciąży, karmiących, jak i dla dzieci. Ponadto wspomaga pracę jelit, obniża poziom cholesterolu.
POLECAM !!!