Przygotowanie potrawy jest szybkie, nie wymaga
doświadczenia i pozwala na dużą dowolność podawania.
Do mięsnego najlepiej użyć polędwicy wołowej, ale można też kurczaka i wieprzowinę.
Najlepiej smakuje z sosami: tatarskim, koktajlowym i musztardowym.
Podgrzewamy olej lub oliwę, przygotowujemy kawałki polędwicy wołowej, które kroimy w kostkę,
przyprawiamy. Tak przygotowane mięso goście za pomocą widelczyków zanurzają potem
we wrzącej oliwie. Po kilku chwilach usmażone mięso moczy się w specjalnych, ostrych sosach.
Do tej odmiany fondue najlepiej smakuje czerwone wytrawne wino.
Przepisy na sosy:
Sos musztardowy
5 łyżek majonezu, Rama Cremfine gęsta, 1 czubata łyżka musztardy (ostrej), 1 łyżeczka ketchupu,
1 cebula, może też być szalotka, 1 łyżka whisky, koniaku lub winiaku, sól i pieprz do smaku
Sos koktajlowy
6 łyżek czubatych majonezu, 5 łyżek ketchupu, kilka kropli tabasco, 1 łyżka whisky, koniaku
lub winiaku, 1 pomarańcza, sól i pieprz do smaku
Sos tatarski
3 jajka ugotowane na twardo, 1 cebula, 1 cytryna, 1 słoik(55 g) kaparów, pęczek szczypiorku,
4 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku