|
Sery, masło, jogurt, kefir
autor: Lotte Hanreich, Edith Zeltner
wydawca: Multico
rok wydania: 2009
ilość stron: 175
isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]07376
format: 155x215 mm
oprawa: twarda
cena katalogowa: 35,00 zł
nasza cena: 31,50 zł
Jak samodzielnie zrobić ser z mleka krowiego, owczego lub koziego? Smak domowego masła, sera czy twarożku jest wyjątkowy. Wystarczy dobrej jakości mleko, niezbędne dodatki oraz sprawdzony przepis, by samemu wyprodukować doskonały nabiał - zawsze świeży, bez konserwantów.
Domowe sery, twarogi, kefir czy masło będą zdrowym i atrakcyjnym urozmaiceniem naszych posiłków. Goście nie uwierzą, że te przysmaki zrobiliśmy sami.
Nasz poradnik zawiera ponad 120 szczegółowych przepisów na przetwarzanie krowiego, koziego i owczego mleka. Pozwolą one we własnej kuchni zrobić m.in.:
- twarogi i twarożki, ser smażony i kwargiel
- bryndzę i mozzarellę, pecorino i fetę
- ser monastyrski i ser piwny
- sery pleśniowe - brie, camembert, roquefort
- sery półtwarde i twarde - tylżycki, cheddar, ementaler, parmezan
- śmietanę i masło
- zsiadłe mleko, jogurt i kefir
Ponadto: wszystko na temat mleka, wyposażenie serowni, ogólne zasady wytwarzania serów, tajniki obróbki skrzepu, przyczyny powstawania wad serów.
Spis treści:
PRZEDMOWA
MLEKO JAKO POKARM CZŁOWIEKA
Składniki mleka
Mleko krowie, owcze, kozie, kobyle
Mleko do wyrobu serów
Higiena
FERMENTOWANE NAPOJE MLECZNE, MASŁO, SERWATKA
Zsiadłe (kwaśne) mleko
Jogurt
Kefir
Mleka ciągliwe
Śmietanka
Masło
Maślanka
Serwatka i produkty z serwatki
WYRÓB SERÓW
Wprowadzenie
Ogólne wskazówki dotyczące wyrobu serów
SERY ŚWIEŻE
Urządzenia do wyrobu serów
świeżych i twarogów
Twarogi
Przepisy na twarogi
Produkty z sera twarogowego
Sery z twarogu z chudego mleka
Sery świeże
Sery świeże niedojrzewające
Sery świeże krótko dojrzewające
Sprzedaż serów świeżych
SERY MIĘKKIE
Wyrób półproduktu sera
miękkiego Przepisy na sery miękkie
Sery miękkie bez działania pleśni
Sery miękkie maziowe
Sery pleśniowe
SERY PÓŁTWARDE I TWARDE
Ogólne wskazówki dotyczące wytwarzania serów półtwardych i twardych
Przepisy na sery półtwarde i twarde
WADY SERÓW
Mleko przyczyną wad
Przerób przyczyną wad
Inne wady serów twardych
Wady ementalera
Uszkodzenia serów
URZĄDZENIA DO WYROBU SERÓW
OBJAŚNIENIA POJĘĆ
INDEKS PRZEPISÓW
|