Sery, masło, jogurt, kefir autor: Lotte Hanreich, Edith Zeltner wydawca: Multico rok wydania: 2009 ilość stron: 175 isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]07376 format: 155x215 mm oprawa: twarda cena katalogowa: 35,00 zł nasza cena: 31,50 zł
Jak samodzielnie zrobić ser z mleka krowiego, owczego lub koziego? Smak domowego masła, sera czy twarożku jest wyjątkowy. Wystarczy dobrej jakości mleko, niezbędne dodatki oraz sprawdzony przepis, by samemu wyprodukować doskonały nabiał - zawsze świeży, bez konserwantów. Domowe sery, twarogi, kefir czy masło będą zdrowym i atrakcyjnym urozmaiceniem naszych posiłków. Goście nie uwierzą, że te przysmaki zrobiliśmy sami. Nasz poradnik zawiera ponad 120 szczegółowych przepisów na przetwarzanie krowiego, koziego i owczego mleka. Pozwolą one we własnej kuchni zrobić m.in.: - twarogi i twarożki, ser smażony i kwargiel
- bryndzę i mozzarellę, pecorino i fetę
- ser monastyrski i ser piwny
- sery pleśniowe - brie, camembert, roquefort
- sery półtwarde i twarde - tylżycki, cheddar, ementaler, parmezan
- śmietanę i masło
- zsiadłe mleko, jogurt i kefir
Ponadto: wszystko na temat mleka, wyposażenie serowni, ogólne zasady wytwarzania serów, tajniki obróbki skrzepu, przyczyny powstawania wad serów. Spis treści:
PRZEDMOWA MLEKO JAKO POKARM CZŁOWIEKA Składniki mleka Mleko krowie, owcze, kozie, kobyle Mleko do wyrobu serów Higiena FERMENTOWANE NAPOJE MLECZNE, MASŁO, SERWATKA Zsiadłe (kwaśne) mleko Jogurt Kefir Mleka ciągliwe Śmietanka Masło Maślanka Serwatka i produkty z serwatki WYRÓB SERÓW Wprowadzenie Ogólne wskazówki dotyczące wyrobu serów SERY ŚWIEŻE Urządzenia do wyrobu serów świeżych i twarogów Twarogi Przepisy na twarogi Produkty z sera twarogowego Sery z twarogu z chudego mleka Sery świeże Sery świeże niedojrzewające Sery świeże krótko dojrzewające Sprzedaż serów świeżych SERY MIĘKKIE Wyrób półproduktu sera miękkiego Przepisy na sery miękkie Sery miękkie bez działania pleśni Sery miękkie maziowe Sery pleśniowe SERY PÓŁTWARDE I TWARDE Ogólne wskazówki dotyczące wytwarzania serów półtwardych i twardych Przepisy na sery półtwarde i twarde WADY SERÓW Mleko przyczyną wad Przerób przyczyną wad Inne wady serów twardych Wady ementalera Uszkodzenia serów URZĄDZENIA DO WYROBU SERÓW OBJAŚNIENIA POJĘĆ INDEKS PRZEPISÓW |