SERWIS /6/ DO CZEKOLADY
Niestety niosąc 6 filiżanek do zdjęcia – zaliczyłem potknięcie i zostały 3 filiżanki.
Piękna ceramika – szkliwiona glina – która długo trzyma temperaturę powodując, że czekolada nie gęstnieje- glazura w odcieniu czekolady… dzbanek trochę ciemniejszy- jak gorzka- talerze i filiżanki w pieknym odcieniu ciemnej mlecznej czekolady…
Zastapiłem te trzy stłuczone- glinianym kielichem do czekolady- kubkiem, który pasuje i jeszcze jednym, który nie pasuje z gąskami… ale czekolady można się napić. Najciekawszy jest specjalny dzbanek z krótkim szerokim dzióbkiem w kształcie lejka… od góry z bardzo ładna biało brązową emalią… stan idealny.
Wystawiam za karę od złotówki… niech się sprzeda – chociaż trochę potłuczony.
1. dzbanek wysokość 21 cm średnica 12 cm od dzióbka do ucha 19,5 cm –
2. 3 filiżanki wysokość 8,3 cm srednica 7,8 cm od ucha do brzegu 10,1 cm
3. Kubek z baziami wysokość 9 cm średnica 8 cm od ucha do brzegu 11 cm
4. Kubek z gąskami wysokość 10,7 cm średnica 8,3 cm od ucha do brzegu 11,8 cm
5. 8 talerz średnica 20,2 cm – kilka z odpryskami…
6. Kielich gliniany szkliwiony wysokość 10 cm średnica 8,7 cm
Skąd pochodzi??? Nie wiem- prawdopodobnie z Bawarii, gdzie tradycja picia gorącej czekolady jest chyba najbardziej rozpowszechniona w Europie…. Pyyyycha.
Są jesienno-zimowe dni, kiedy słońce zbyt szybko kładzie się spać i zbyt późno wstaje. Są długie wieczory, kiedy mamy zbyt dużo pracy i natłok myśli. Bywa czas, gdy nie mamy czasu na wieczorne spacery i spotkania z przyjaciółmi albo długie rozmowy do samego rana. Są chwile, w których nie możemy sobie pozwolić na dobrą lekturę, odpoczynek w wygodnym fotelu lub na sofie, wsłuchanie się w dźwięki ulubionej muzyki lub wpatrywanie w oczy ukochanej osoby. Są chwile, kiedy warto rzucić w kąt wszystkie przyziemne sprawy i pozwolić zadziałać magii czekoladowego smaku. Gorąca czekolada ze szczyptą cynamonu lub chili, w ulubionym kubku. Czego chcieć więcej?
Gorąca czekolada
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (dla 1-2 osób):
Wersja rzadka:
•1 szklanka mleka
•1 łyżka gorzkiego kakao
Wersja gęsta:
Rzadką czekoladę (o konsystencji podobnej do gorącej czekolady instant albo tej z uczelnianych i biurowych automatów) można zagęścić, zwiększyć objętość i wzbogacić jej smak, dodając do składników z powyższej listy gorzką czekoladę
•1/2 tabliczki gorzkiej czekolady deserowej 60%
Dodatki smakowe (do wyboru):
•1-2 łyżki cukru waniliowego
•1 łyżka rumu lub likieru (np. amaretto, bananowy, gruszkowy, kawowy)
•1 łyżka blanszowanych migdałów zmielonych na proszek
•1-2 szczypty chili
•1-2 szczypty cynamonu
Wykonanie:
Krok 1. Kakao rozpuszczamy w mleku (rozcieramy ewentualne grudki łyżeczką) i podgrzewamy na małym ogniu w rondelku. Opcjonalnie dodajemy gorzką czekoladę i często mieszamy uważając, żeby całość się nie przypaliła (można też podgrzewać składniki w kąpieli wodnej).
Krok 2. Pod koniec podgrzewania, kiedy czekolada jest już gorąca (nie można doprowadzać jej do wrzenia), dodajemy smakowe dodatki i podgrzewamy jeszcze chwilę, dokładnie mieszając.
Gorącą czekoladę serwujemy w kubkach lub filiżankach.
|