Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SERWIS DO CZEKOLADY NA 6 OSÓB Z PIEKNYM DZBANKIEM

17-05-2012, 22:54
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Aktualna cena: 1 zł     
Użytkownik mieszkiel
numer aukcji: 2342508097
Miejscowość Zielona Góra
Wyświetleń: 24   
Koniec: 19-05-2012 19:10:39
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

SERWIS /6/ DO CZEKOLADY

Niestety niosąc 6 filiżanek do zdjęcia – zaliczyłem potknięcie i zostały 3 filiżanki.

Piękna ceramika – szkliwiona glina – która długo trzyma temperaturę powodując, że czekolada nie gęstnieje- glazura  w odcieniu czekolady… dzbanek trochę ciemniejszy- jak gorzka- talerze i filiżanki w pieknym odcieniu ciemnej mlecznej czekolady…

Zastapiłem te trzy stłuczone- glinianym kielichem do czekolady- kubkiem, który pasuje  i jeszcze jednym, który nie pasuje z gąskami… ale czekolady można się napić. Najciekawszy jest specjalny dzbanek z krótkim szerokim dzióbkiem w kształcie lejka… od góry z bardzo ładna biało brązową emalią… stan idealny.

Wystawiam za karę od złotówki… niech się sprzeda – chociaż trochę potłuczony.

1.       dzbanek wysokość 21 cm średnica 12 cm od dzióbka do ucha 19,5 cm –

2.      3 filiżanki wysokość 8,3 cm srednica 7,8 cm od ucha do brzegu 10,1 cm

3.      Kubek z baziami wysokość 9 cm średnica 8 cm od ucha do brzegu 11 cm

4.      Kubek z gąskami wysokość 10,7 cm średnica 8,3 cm od ucha do brzegu 11,8 cm

5.      8 talerz średnica 20,2 cm – kilka z odpryskami…

6.      Kielich gliniany szkliwiony wysokość 10 cm średnica 8,7 cm

 

Skąd pochodzi??? Nie wiem- prawdopodobnie z Bawarii, gdzie tradycja picia gorącej czekolady jest chyba najbardziej rozpowszechniona w Europie…. Pyyyycha.

 

Są jesienno-zimowe dni, kiedy słońce zbyt szybko kładzie się spać i zbyt późno wstaje. Są długie wieczory, kiedy mamy zbyt dużo pracy i natłok myśli. Bywa czas, gdy nie mamy czasu na wieczorne spacery i spotkania z przyjaciółmi albo długie rozmowy do samego rana. Są chwile, w których nie możemy sobie pozwolić na dobrą lekturę, odpoczynek w wygodnym fotelu lub na sofie, wsłuchanie się w dźwięki ulubionej muzyki lub wpatrywanie w oczy ukochanej osoby. Są chwile, kiedy warto rzucić w kąt wszystkie przyziemne sprawy i pozwolić zadziałać magii czekoladowego smaku. Gorąca czekolada ze szczyptą cynamonu lub chili, w ulubionym kubku. Czego chcieć więcej?

 

 

 

Gorąca czekolada

 

 

 

 

 

 

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (dla 1-2 osób):

 

Wersja rzadka:

 •1 szklanka mleka

 •1 łyżka gorzkiego kakao

 

Wersja gęsta:

 

Rzadką czekoladę (o konsystencji podobnej do gorącej czekolady instant albo tej z uczelnianych i biurowych automatów) można zagęścić, zwiększyć objętość i wzbogacić jej smak, dodając do składników z powyższej listy gorzką czekoladę

 •1/2 tabliczki gorzkiej czekolady deserowej 60%

 

Dodatki smakowe (do wyboru):

 •1-2 łyżki cukru waniliowego

 •1 łyżka rumu lub likieru (np. amaretto, bananowy, gruszkowy, kawowy)

 •1 łyżka blanszowanych migdałów zmielonych na proszek

 •1-2 szczypty chili

 •1-2 szczypty cynamonu

 

 

Wykonanie:

 

Krok 1. Kakao rozpuszczamy w mleku (rozcieramy ewentualne grudki łyżeczką) i podgrzewamy na małym ogniu w rondelku. Opcjonalnie dodajemy gorzką czekoladę i często mieszamy uważając, żeby całość się nie przypaliła (można też podgrzewać składniki w kąpieli wodnej).

 

Krok 2. Pod koniec podgrzewania, kiedy czekolada jest już gorąca (nie można doprowadzać jej do wrzenia), dodajemy smakowe dodatki i podgrzewamy jeszcze chwilę, dokładnie mieszając.

 Gorącą czekoladę serwujemy w kubkach lub filiżankach.