Nawozy zielone są najtańszym sposobem nawożenia działki.
Jeśli rośliny są dobrze wyrośnięte wnoszą do gleby więcej.
Wprowadzają do gleby substancje organiczne i poprawiają jej strukturę.
Termin wysiewu: 1.04 – 1.09.
Norma wysiewu nasion: 3-5g/m2
Głębokość wysiewu: 1-2 cm
Seradela jest jednoroczną pastewną rośliną strączkową,
Jest cenną rośliną pastewną, udaje się na glebach lekkich z małą zawartością wapnia.
Znajduje się w rejestrze roślin rolniczych Unii Europejskiej.
Jako pasza wpływa dodatnio na jakość mleka.
Siano zasobne jest w związki wapnia i potasu
Poza tym zawiera około 12% białek, 4% tłuszczu.
Roślina miododajna
Kwiaty seradeli wydzielają sporo nektaru.
W rejonach o glebach lżejszych, gdzie uprawia się ją na dużych obszarach, może dostarczyć miodu towarowego w drugiej połowie lata lub dać poważny zapas uzupełniający niedobory zimowe.
Seradela jako roślina pastewna
ma szereg bardzo korzystnych cech.
Przede wszystkim jest jedną z niewielu roślin udających się na glebach lekkich i zakwaszonych.
Daje wartościową paszę o dużej zawartości białka w zielonce, dużej zawartości soli mineralnych, szczególnie wapnia i fosforu oraz witamin.
Łodygi i liście seradeli są delikatne, łatwo strawne, dlatego jest chętnie zjadana przez wszystkie zwierzęta.
Wysoką wartością pokarmową odznacza się nie tylko zielona masa, ale także kruche i delikatne siano, kiszonka oraz plewy. Seradela doskonale nadaje się do spasania, nie jest wrażliwa na przygryzanie i udeptywanie.
Jest odporna na przymrozki, na polu może pozostawać do około 15 października.
Pozostawia ona glebę w dobrej strukturze wzbogaconą w związki azotu.
Resztki pożniwne seradeli stanowią cenną masę organiczną, użyźniającą glebę.