Taleggio to maślany, delikatny, półmiękki i subtelny ser z Włoch wytwarzany z mleka krowiego. Zwykle ma kształt prostokątu. Skórę ma w kolorze różowo-szarym, a masa serowa jest biała, giętka, bywa lepka i owocowa. Skórka sera jest miękka i sucha, ale się jej nie jada.Jego skórka łatwo pokrywa się pleśnią. Ser waży od 1,7 do 2,2 kg.
Zaliczany jest do miękkich serów dojrzałych. Jest to typowy dla prowincji lombardzkiej ser miękki. Ser dojrzewa w ciemnych grotach, w których skóra sera staje się pomarańczowo-różowa, a miąższ uzyskuje kremową konsystencję o bardzo specyficznym smaku. Ser dojrzewa przez 35-40 dni, w temperaturze 4-6 st. C i wilgotności 85%, a następnie 15 dni w tem.8-10 st. C i wigotności takiej samej jak wcześniej.
Kremowy i łagodny, o mocnym, ostrym zapachu i miękkim, owocowym posmaku, lekko słony. Taleggio jest gładki jak masło.
Doceniany jest w kulinariach i nadaje się idealnie do zapiekanek, gdyż podczas topienia nabiera lejącej konsystencji. Najlepiej smakuje również sam, na zakończenie posiłku, ale można przyrządzić z nim znakomite Risotto, a także Rustico - rodzaj tarty z ciasta francuskiego. Dobry z owocami (doskonale smakuje z dojrzałymi gruszkami), na sałacie lub zapieczony bez skórki pomiędzy grzankami. Pasuje też do gorącej polenty.
Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu 48%.
Aukcja dotyczy 1 sztuki Taleggio waga ok. 1,8 kg (+/-5%).
Cena za 1 kg 49 zł.
Produkty oferowane na naszych aukcjach w 100% pochodzą z Włoch i są przeznaczone na rynek włoski. Jesteśmy bezpośrednim importerem produktów, dlatego produkty zakupione u Nas są zawsze świeże i w 100% oryginalne.