Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SER KOZI DOJRZEWAJĄCY WĘDZONY 1kg TRANSPORT GRATIS

04-07-2012, 7:41
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 115 zł     
Użytkownik sp8ibc
numer aukcji: 2458203364
Miejscowość Błędowa Tyczyńska
Zostało sztuk: 30    Wyświetleń: 14   
Koniec: 14-07-2012 14:42:26
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

SER KOZI WĘDZONY DOJRZEWAJĄCY

dwa krążki o wadze 500g każdy

 



Ser wytwarzany jest z mleka świeżego prosto z udoju, jedynie podgrzanego do temperatury ok.37 stopni Celsjusza, a więc zachowującego walory mleka surowego, które utraciłoby się podczas pasteryzacji. Do wyrobu sera używana jest podpuszczka. Ser po odcieknięciu wędruje do solanki i po dobie jest dalej przechowywany w temperaturze 12-13 stopni i w tych warunkach dojrzewa przez około 4 tygodnie.

Po tym okresie ser długo wędzony w zimnym dymie z drewna drzew owocowych.

 

PRZY ZAKUPACH NASZYCH WYROBÓW NA ŁĄCZNĄ KWOTĘ POWYŻEJ 100 ZŁOTYCH TRANSPORT FIRMĄ KURIERSKĄ GRATIS !!!


Smakosze serów twierdzą, że sery kozie podpieczone na grillu lub suchej patelni, serwowane z sałatami są najlepszą potrawą na świecie. Największymi fanami kozich serów są Francuzi i Anglicy, którzy często sięgają po stare receptury nadające serom niepowtarzalny smak i charakter. Na świecie, a od niedawna także u nas, coraz więcej zwolenników mają sery zapiekane.

 


"Raz kozie ser"

Najstarsze sery wytwarzane były z mleka koziego. Te wszystkożerne, mało wymagające zwierzęta potrafiły wyżyć tam, gdzie ani krowy, ani owce nie przetrwają. Obecnie kozy hodowane sš na specjalnych, starannie zaprojektowanych fermach oraz w zwykłych gospodarstwach niemal na całym świecie. Są cenione ze względu na mleko. Kozie mleko ma apetyczną, lekko żółtą barwę i korzenny, nieco słony smak. Idealnie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ kuleczki tłuszczu są mniejsze niż w mleku krowim. Zawiera też więcej soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu, potasu i chloru. Żółty kolor nadaje mu karoten. Najcenniejszą właściwością mleka i serów kozich jest białko, które nie wywołuje alergii nawet u osób uczulonych na białko mleka krowiego czy jajek. Na sery przeznacza się mleko uzyskane od zwierząt pasących się na łąkach.

Najwyższej jakości sery przygotowywane są z mleka surowego poddawanego obróbce. Są miękkie, zwykle mają apetyczną aksamitną, naturalną skórkę. Czasami sery są obtaczane w popiele z węgla drzewnego, posypywane przyprawami, ziołami i zawijane w liście. Smakosze twierdzą, że sery kozie podpieczone na grillu lub suchej patelni, serwowane z sałatami sš najlepszą potrawą na świecie. Równie wielu zwolenników mają sery podawane jako dodatki do kanapek i sałatek.


 

 

Gospodarstwo ekologiczne ZUZIA

Nasze gospodarstwo ekologicznene znajduje się w malowniczej wsi Zabratówka położonej w gminie Chmielnik koło Rzeszowa.

Gospodarstwo posiada certyfikat ekologiczny od 2006 roku. Hodowlą kóz zajmujemy się już 15 lat.

W chwili obecnej nasze stado kóz liczy 35 sztuk dorosłych i 35 koźląt.

Od samego początku staraliśmy się wytwarzać produkty najwyższej jakości, dzięki czemu zostały one niejednokrotnie nagrodzone na cyklicznych imprezach m.in.:


WODR Boguchwała

AGROBIESZCZADY w Lesku

Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie

Prezentowałam swoje sery na targach BIOFACH 2008 w Norymberdze.


W naszej ofercie produktów z koziego mleka znaleźć można:

mleko kozie

twarożki

bundz

bryndzę

sery dojrzewające

sery wędzne

serniki z koziego twarogu

 

POZOSTAŁE SERY DOSTĘPNE NA NASZYCH POZOSTAŁYCH AUKCJACH - KLIKNIJ

 

Wysyłki realizujemy w każdy poniedziałek i środę za pośrednictwem firmy kurierskiej GLS, dzięki czemu mamy niemalże 100% pewność, że zamówione serki dotrą na drugi dzień.

 

Możliwość odbioru osobistego po wcześniejszym potwierdzeniu telefonicznym.


 

Numer konta do wpłat:

 

50 1020 [zasłonięte] 5[zasłonięte]5581106 [zasłonięte] 758023


Gospodarstwo ekologiczne ZUZA

 

Lucyna Cwynar

Zabratówka 115

36-017 Błędowa Tyczyńska

telefon: 017 [zasłonięte] 67

komórka: 609 [zasłonięte] 289

e-mail: [zasłonięte]@WP.PL


 

JEDNA Z WIELU NAGÓD OTRZYMANYCH ZA NASZE PRODUKTY

 

 

CERTYFIKAT ZGODNOŚCI EKOLOGICZNEJ PRZYZNANY NASZEMU GOSPODARSTWU

 

 


Z uwagi na fakt, iż nasze sery produkowane są ręczną technologią mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii od tych, pokazanych na zdjęciach.