SER KOZI WĘDZONY DOJRZEWAJĄCY
dwa krążki o wadze 500g każdy
Ser wytwarzany jest z mleka świeżego prosto z udoju, jedynie podgrzanego do temperatury ok.37 stopni Celsjusza, a więc zachowującego walory mleka surowego, które utraciłoby się podczas pasteryzacji. Do wyrobu sera używana jest podpuszczka. Ser po odcieknięciu wędruje do solanki i po dobie jest dalej przechowywany w temperaturze 12-13 stopni i w tych warunkach dojrzewa przez około 4 tygodnie.
Po tym okresie ser długo wędzony w zimnym dymie z drewna drzew owocowych.
PRZY ZAKUPACH NASZYCH WYROBÓW NA ŁĄCZNĄ KWOTĘ POWYŻEJ 100 ZŁOTYCH TRANSPORT FIRMĄ KURIERSKĄ GRATIS !!!
Smakosze serów twierdzą, że sery kozie podpieczone na grillu lub suchej patelni, serwowane z sałatami są najlepszą potrawą na świecie. Największymi fanami kozich serów są Francuzi i Anglicy, którzy często sięgają po stare receptury nadające serom niepowtarzalny smak i charakter. Na świecie, a od niedawna także u nas, coraz więcej zwolenników mają sery zapiekane.
"Raz kozie ser"
Najstarsze sery wytwarzane były z mleka koziego. Te wszystkożerne, mało wymagające zwierzęta potrafiły wyżyć tam, gdzie ani krowy, ani owce nie przetrwają. Obecnie kozy hodowane sš na specjalnych, starannie zaprojektowanych fermach oraz w zwykłych gospodarstwach niemal na całym świecie. Są cenione ze względu na mleko. Kozie mleko ma apetyczną, lekko żółtą barwę i korzenny, nieco słony smak. Idealnie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ kuleczki tłuszczu są mniejsze niż w mleku krowim. Zawiera też więcej soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu, potasu i chloru. Żółty kolor nadaje mu karoten. Najcenniejszą właściwością mleka i serów kozich jest białko, które nie wywołuje alergii nawet u osób uczulonych na białko mleka krowiego czy jajek. Na sery przeznacza się mleko uzyskane od zwierząt pasących się na łąkach.
Najwyższej jakości sery przygotowywane są z mleka surowego poddawanego obróbce. Są miękkie, zwykle mają apetyczną aksamitną, naturalną skórkę. Czasami sery są obtaczane w popiele z węgla drzewnego, posypywane przyprawami, ziołami i zawijane w liście. Smakosze twierdzą, że sery kozie podpieczone na grillu lub suchej patelni, serwowane z sałatami sš najlepszą potrawą na świecie. Równie wielu zwolenników mają sery podawane jako dodatki do kanapek i sałatek.
Gospodarstwo ekologiczne ZUZIA
Nasze gospodarstwo ekologicznene znajduje się w malowniczej wsi Zabratówka położonej w gminie Chmielnik koło Rzeszowa.
Gospodarstwo posiada certyfikat ekologiczny od 2006 roku. Hodowlą kóz zajmujemy się już 15 lat.
W chwili obecnej nasze stado kóz liczy 35 sztuk dorosłych i 35 koźląt.
Od samego początku staraliśmy się wytwarzać produkty najwyższej jakości, dzięki czemu zostały one niejednokrotnie nagrodzone na cyklicznych imprezach m.in.:
WODR Boguchwała
AGROBIESZCZADY w Lesku
Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie
Prezentowałam swoje sery na targach BIOFACH 2008 w Norymberdze.
W naszej ofercie produktów z koziego mleka znaleźć można:
mleko kozie
twarożki
bundz
bryndzę
sery dojrzewające
sery wędzne
serniki z koziego twarogu
POZOSTAŁE SERY DOSTĘPNE NA NASZYCH POZOSTAŁYCH AUKCJACH - KLIKNIJ
Wysyłki realizujemy w każdy poniedziałek i środę za pośrednictwem firmy kurierskiej GLS, dzięki czemu mamy niemalże 100% pewność, że zamówione serki dotrą na drugi dzień.
Możliwość odbioru osobistego po wcześniejszym potwierdzeniu telefonicznym.
Numer konta do wpłat:
50 1020 [zasłonięte] 5[zasłonięte]5581106 [zasłonięte] 758023
Gospodarstwo ekologiczne ZUZA
Lucyna Cwynar
Zabratówka 115
36-017 Błędowa Tyczyńska
telefon: 017 [zasłonięte] 67
komórka: 609 [zasłonięte] 289
e-mail: [zasłonięte]@WP.PL
JEDNA Z WIELU NAGÓD OTRZYMANYCH ZA NASZE PRODUKTY
CERTYFIKAT ZGODNOŚCI EKOLOGICZNEJ PRZYZNANY NASZEMU GOSPODARSTWU
Z uwagi na fakt, iż nasze sery produkowane są ręczną technologią mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii od tych, pokazanych na zdjęciach.