Witamy w sklepie Eko-Młociny!
Ser Koryciński z czosnkiem - 250g
Ser Koryciński Swojski z czosnkiem
Dzięki dodatkowi świeżego czosnku ser ma zdecydowany, czosnkowy posmak.
Po klilkudniowym leżakowaniu ser staje się prawdziwą "bombą czosnkową".
Słynny już ser krowi, wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, prosto z Korycina.
"Ser koryciński – lokalna odmiana sera podpuszczkowego produkowana z niepasteryzowanego mleka krowiego w gminie Korycin na Podlasiu.
Współcześnie ser koryciński nazywany jest po prostu Swojski, przy czym produkowane są jego odmiany z dodatkami przypraw i ziół, a także czosnku.
Ser formowany jest w spłaszczoną kulę o średnicy trzydziestu paru centymetrów i masie około 3 kg; na wyprodukowanie takiej ilości sera potrzeba około 25 litrów mleka.
Tradycyjnie przenoszono go w drewnianych formach i układano na wymłóconej cepem żytniej słomie w piwnicach, gdzie dojrzewał nawet wiele tygodni.
Obecnie zamiast startych żołądków stosuje się podpuszczkę mleczarską, okres leżakowania także bywa znacznie krótszy. Smak sera korycińskiego zależy zarówno od ewentualnego zastosowania różnych ziół i naturalnych dodatków smakowych, jak i od czasu leżakowania, a nawet od pory roku, w której został wytworzony." - wikipedia.pl
Świeży ser koryciński z wyglądu przypomina nieco ser twarogowy. W miarę leżakowania, dojrzewa, smak staje się nieco bardziej intensywny, a barwa przechodzi w żółtą.
Oferowany przez nas ser krojony jest w kawałki po ok. 250 g.
Skład: mleko, sól, podpuszczka, czosnek.
Z uwagi na zachowanie maksymalnej świeżości produktu pragniemy zaznaczyć, iż istnieje możliwość wydłużenia czasu realizacji zamówienia do max. 7 dni.
Informujemy również, iż zamówienia zawierające Ser Koryciński realizujemy od poniedziałki do środy (Poczta Polska) oraz w czwartki (kurier UPS).
|
DATA WAŻNOŚCI
-
|
|
WAGA PRODUKTU
250 gr.
|
wartość odżywcza | w 100 g produktu: |
|