Asiago
Słynny włoski ser, mało znany w Polsce, ale w Italii wytwarzany od tysiąca lat. Produkcję na szeroką skalę rozpoczęto pod koniec XIX wieku. Obecnie ser produkowany jest w prowincjach Vicenza, Trydent, okolicach Padwy i Treviso, ale tylko latem (w czasie wegetacji dzikich ziół). Na każdej formie wytłoczony jest znak konsorcjum Asiago. Ser chroniony jest znakiem pochodzenia od 1996 roku.
Produkowany wyłącznie z mleka krowiego, o świeżym zapachu i przyjemnym, delikatnym smaku. Generalnie wyróżniamy 3 rodzaje tego sera w zależności od czasu starzenia. Asiago swieży, dojrzewa od 3 do 8 miesięcy, wtedy jest dość miękki, o słomkowym kolorze, doskonały do bezpośredniego spożycia. Asiago stary dojrzewa 9 -18 miesięcy, jest wtedy twardszy, ciemniejszy i ostrzejszy w smaku. Wreszcie ser bardzo stary, prawdziwa perła dla smakoszy. Dojrzewa dwa lata lub dłużej, dając serowi niepowtarzalny smak. Oczywiście próbujemy sera z winem z naszego sklepu. Polecamy białe i deserowe, np. białe Pinot Grigio, deserowe Il Santo Chiappini (można je znaleźć na naszych aukcjach).
Skład : krowie mleko, sól.
Waga : 552 g, cena za kilogram 64,90 zł
Proponujemy produkty przeznaczone na rynek włoski, sprowadzane bezpośrednio do Polski przez Toscana s.c.
Produkty oferowane na naszych aukcjach znajdują idealne zastosowanie w wielu oryginalnych, włoskich przepisach kulinarnych.
Proponujemy państwu możliwość zastąpienia artykułów oferowanych przez sklepy sieciowe jako włoskie, a w rzeczywistości produkowane w Niemczech lub innych krajach, na 100% 'prodotto italiano' co pozwoli państwu na nowe doznania kulinarne, szacunek oraz zazdrość waszych gości.
W okresie letnim pakujemy produkt w torbę termiczną z wkładem chłodzącym (za dopłatą 6,50zł). Przy zakupie w naszych delikatesach za kwotę powyżej 200zł przesyłka i torba z wkładem gratis!
Tylko w sklepie Wino Toskanii cała gama produktów delikatesowych z Włoch, od wina poprzez oliwy, wędliny, sery, makarony... aż po dolce (słodkie przysmaki). Wszystko świeże i prosto z Italli.