Przedmiotem sprzedaży jest:
SEPTOVITAL 200
50 ml
NOWOŚĆ!!!
TERMIN WAŻNOŚCI: 30.11.2016
Stymulator wzrostu, zawierający 200g/l wyciągu z grejpfruta, w formie koncentratu rozpuszczalnego w wodzie, przeznaczony do opryskiwania, podlewania, zaprawiania i kondycjonowania nasion roślin warzywnych uprawianych metodą konwencjonalną, ekologiczną i integrowaną oraz uprawianych przez amatorów oraz do ochrony roślin ozdobnych uprawianych w polu i pod osłonami, a także do zaprawiania bulw i cebul roślin ozdobnych.
Rośliny warzywne w gruncie:
Bób - szara pleśń 700 l/ha
Opryskiwać profilaktycznie co 10 dni 2-3 razey w sezonie wegetacyjnym od fazy tworzenia pąków kwiatowych lub według sygnalizacji. Środek zalecany w uprawach integrowanych i ekologicznych bobu.
Cebula – gnicie cebul, mączniak rzekomy 1,5 l/ha
Zalecana ilośc wody 600-800 l/ha
Opryskiwać co 7 dni 2-3 razy w sezonie wegetacyjnym lub według sygnalizacji.
Do cieczy dodać środek zwiększający równomierne pokrycie roslin.
W ochronie cebuli przed bakteryjnym gniciem cebul należy stosować 1-2 krotnie co 7 dni w okresach dużego zagrożenia plantacji (podtoień lub zalania pól, silne opady deszczu, gradobicia itp.) Środek stosować wówczas najpóźniej do okresu załamania się szczypioru.
Ogórek -bakteryjna kanciasta plamistość liści, mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy
Zalecana dawka: 1,5-2,0 l/ha
Zalecana ilość wody 700-800 l/ha
Opryskiwać co 7 dni 2-3 razy w sezonie wegetacyjnym lub według sygnalizacji.
Środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie zwalczaniu bakteryjnej kanciastej plamistości.
Pomidor – bakteryjna cętkowatość, zaraza ziemniak, alternarioza
zalecana dawka 1,5l/ha
Zalecana ilośc wody: 700-800 l/ha
Opryskiwać co 7 dni 3-4 razy w sezonie wegetacyjnym lub według sygnalizacji.
Środek stosować do zapobiegawczego i interwencyjnego zwalczaniu bakteryjnej cętkowatości.
Fasola – bakterioza obwódkowa fasoli, szara pleśń, antraknoza
zalecana dawka: 1.5 l/ha zalecana ilość wody: 700 l/ha
Opryskiwać co 7-10 dni 2-3 razy w sezony wegetacyjnym. Pierwszy zabieg wykonać, gdy fasola ma pierwsze 1-2 liście właściwe, następnie 1-2 opryskiwać na początku kwitnienia i zawiązania strąków. Środek stosować do zapobiegawczego i interwencyjnego zwalczania chorób grzybowych.
Groch siewny (konserwowy) – mączniak rzekomy, szara pleśń
zalecana dawka: 1,5 l/ha, zalecana ilość wody: 700 l/ha
Opryskiwać co 7-10 dni w sezonie.
Marchew – bakteryjna plamistośc liści, mączniak prawdziwy, alterioza naci.
zalecana dawka 1,5l/ha
Zalecana ilośc wody: 700 l/ha
Opryskiwać co 7-10 dni 2-3 razy w sezonie wegetacyjnym.
Seler korzeniowy – septrioza
zalecana dawka: 1,5 l/ha
zalecana dawka wody: 700 l/ha
Opryskiwać co 7-10 dni 2-3 razy w sezonie.
-zgnilizny kopcowe, bakteryjnej, bakteryjne gnicie
zalecana dawka: 1,5 l/ha
zalecana dawka wody: 700 l/ha
Burak ćwikłowy – mączniak prawdziwy, chwościk buraka
zalecana dawka : 1,5 l/ha
Zalecana ilość wody 400-600 l/ha
Opryskiwać co 7 dni 2-3 razy w miesiącu w sezonie.
Kapusta głowiasta – mokra zgnilizna bakteryjna, szara pleśń, czerń krzyżowych.
zalecana dawka : 1,5 l/ha
Zalecana ilość wody 700 l/ha
Kapusta pekińska – czerń krzyżowych (alterioza), mokra zgnilizna bakteryjna, szara pleśń
zalecana dawka : 1,5 l/ha
Zalecana ilość wody 700 l/ha
Kalafior, brokuł -bakteryjne gnicie róż, czerń krzyżowych.
zalecana dawka : 1,5 l/ha
Zalecana ilość wody 400-600 l/ha
Rabarbar – askochytoza, fytoftoroza, bakteryjne gnicie karp
zalecana dawka : 1,5 l/ha
Zalecana ilość wody 400-600 l/ha
Rośliny warzywne (pod osłonami)
Oberżyna - szara pleśń
Zalecane stężenie: 0,15% (150ml środka w 100 l wody) zalecana dawka uprawy cieczy 40 l /1000m2 powierzchni uprawy.
Ogórek -bakteryjna kanciasta plamistość, mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy
Zalecane stężenie: 0,1% (100ml środka w 100 l wody)
Zalecana ilość wody: 120-150 l/1000m2 powierzchni uprawy.
Pomidor -bakteryjna cętkowatość pomidora, zaraza ziemniaka, szara pleśń, mączniak prawdziwy
Zalecane stężenie: 0,15% (150ml środka w 100 l wody) zalecana dawka uprawy cieczy 40 l /1000m2 powierzchni uprawy.
Rak bakteryjny pomidora (dezynfekcja mat z wełny mineralnej)
Zalecane stężenie: 0,05-0,1 % (50-100 ml środka w 100 l wody)
Papryka – szara pleśń, bakteryjne gnicie owoców.
Zalecane stężenie: 0,15% (150ml środka w 100l wody)
sałata – szara pleśń, bakteryjne gnicie, zgnilizna twardzikowa, mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy, zgorzel siewek, fytoftoroza.
Zalecane stężenie: 0,1% (100ml w 100 l wody)
Zalecana ilość wody: 70-80 l na 1000m2 powierzchni uprawy.
Zaprawianie nasion:
dynia, ogórek, cebula, kapusta, koper, marchew, pomidor, sałata, rzodkiewka, pietruszka, groch, fasola, burak, szpinak.
Rośliny ozdobne w gruncie
- róża -czarna plamistość liści, mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy
zalecane stężenie: 0,15-0,2% (150-200 ml środka w 100l wody)
- cyprysik Lawsona – fytoftoroza
zalecane stężenie: 0,1-0,15% (100-150 ml środka w 100 l wody)
zalecana ilość cieczy użytkowej: 50ml/1dm3 podłoża
Rośliny ozdobne (pod osłonami)
Pelargonia – szara pleśń
zalecane stężenie 0,1-0,15% (100-150ml środka w 100 l wody)
-niecierpek – szara pleśń, plamistość liści
zalecane stężenie: 0,1-0,15% (100-150ml środka w 100 l wody)
-difenbachia -plamistość liści
(100-150ml środka w 100 l wody)
mieczyk zaprawianie bulw – fuzaryjna zgnilizna
zalecane stężenie: 0,4-0,6% (400-600 ml śrdoka w 100 l wody)
okres karencji -nie dotyczy.
Zakupu środków ochrony roślin mogą dokonywać jedynie osoby pełnoletnie, lub posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28.