Tytuł
Sensoryka i podstawy perfumerii
Autor
Agata Jabłońska-Trypuć, Ryszard Farbiszewski
Opis
Wydawnictwo MedPharm POLSKA
ISBN [zasłonięte]978-83466-52-0
Wrocław 2012, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 169 str., oprawa miękka
Człowiek ma do dyspozycji miliony komórek nerwowych, zwanych receptorami, które umiejscowione są na powierzchni nabłonka, wykonujące miliardy operacji na sekundę, by informacja przekazana z zewnątrz dotarła do właściwego organu.
W książce szczególny nacisk położono na substancje zapachowe – ważne w kosmetyce – pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i syntetycznego, uwzględniając ich strukturę chemiczną oraz grupy funkcyjne, sprawiające, że dana substancja jest nośnikiem zapachu.
SKRÓCONY SPIS TREŚCI
Podstawowe zmysły człowieka:: słuch, smak, wzrok, powonienie i dotyk. Ich budowa, funkcje i znaczenie w życiu człowieka
Podział substancji zapachowych w zależności od ich pochodzenia i budowy chemicznej
Podział substancji zapachowych w zależności od posiadanej grupy funkcyjnej
Charakterystyka rodzin zapachowych. Właściwości olejków eterycznych i pozyskiwanie zapachów z roślin
Rodzaje perfum, ich skład chemiczny, przemiany fizykochemiczne i utrwalanie
Rola podłoża przy sporządzaniu kompozycji zapachowych
Znaczenie czynników zapachowych w przyrodzie, gospodarce i życiu codziennym człowieka
Olejki eteryczne - ich pochodzenie, występowanie, skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne
farmakologiczne i aromaterapeutyczne
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu. Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!