SENCHA WINOGRONOWA
Zielona herbata Sencha z dodatkiem rodzynek o
przyjemnym winogronowym aromacie.
Bardzo ważne jest umiejętne zaparzenie zielonej
herbaty.
Przyrządzony przez nas napar powinien mieć zielonożółty kolor oraz
słodko-gorzki smak. Na początku powinnyśmy podgrzać wodę do
temperatury ok. 60-70 stopni C. Jeżeli zalejemy ją wrzątkiem,
pozbawimy ją cennych właściwości oraz sprawimy, że stanie się ona
gorzka i nieprzyjemna w smaku.
Długość parzenia zielonej herbaty zależna jest od tego, jaki efekt
chcemy uzyskać. Może ona nas bowiem zarówno pobudzać,
jak również relaksować oraz odprężać. Jeżeli chcemy potraktować
ją jako zamiennik kawy w celu szybkiego postawienia na nogi,
powinnyśmy zaparzać ją przez około 2-3 minuty. Z kolei w sytuacji,
kiedy chcemy się odprężyć, proces zaparzania powinien trwać dłużej,
czyli około 5 do 8 minut.
Wśród wielu pozytywnych działań zielonej herbaty, do jej
najważniejszych zaliczamy: oczyszczanie organizmu ze szkodliwych
toksyn, regulację ciśnienia krwi, ochronę przed zawałem serca,
łagodzenie reumatyzmu, obniżenie poziomu cholesterolu, spowolnienie
procesu starzenia się organizmu. Jest także skuteczna w chorobach
o podłożu zapalnym takich jak grypa, biegunka czy choroba
dziąseł.
Kupując na moich aukcjach za minimum 100 zł
pokrywam całkowite koszty przesyłki.