Klasyczna japońska herbata Sencha nazywana także Kagoshima, uprawiana jest w prowincji Satsuma. Po zaparzeniu otrzymujemy napar o pełnym, czystym, jasnozielonym kolorze. Wyraźny, przyjemny smak na długo pozostaje w ustach.
sposób przygotowania:
- porcję herbaty (1-2 łyżeczki) zalać 200 ml wody o temperaturze od 60 do 80 stopni C.,
- parzyć od 1 do 3 minut;
- herbatę tą można parzyć do 3 razy: pierwszy napar działa pobudzająco, następne relaksująco.
Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu. Ma ona gorzkawy smak, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki.
Herbaty zielone posiadają szereg walorów profilaktyczno - leczniczych:
- zapobiegają i hamują rozwój wielu nowotworów;
- posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;
- obniżają poziom cholesterolu, chroni przed zawałem serca;
- przeciwdziałają stresom;
- hamują próchnicę;
- oczyszczają organizm z toksyn;
- herbata zielona jest świetnym antyoksydantem.
Zapraszamy do naszego sklepu ze zdrową żywnością
www.maratonczyksklep.pl
oraz na inne aukcje
© PanelReklamowy
|