|
Odbiór osobisty tylko w naszym sklepie w Przeworsku:
F.H.U. AROMAR
ul. Krasickiego 5
37-200 Przeworsk
tel: 884 [zasłonięte] 392
NIP: 794[zasłonięte]9036
REGON: 180[zasłonięte]420
e-mail firmowy: [zasłonięte]@o2.pl
strona www: www.aromar.pl
Sklep Czynny:
Poniedziałek - Piątek od 9:00 do 17:00
Sobota od 9:00 do 14:00
Regulamin, Płatności, Dostawa:
Szczegółowe informacje na temat warunków płatności, dostaw oraz regulamin znajdują się na stronie
"O Mnie"
|
SENCHA LEMON
HERBATA ZIELONA O SMAKU CYTRYNOWYM
SKŁAD: herbata zielona, trawa cytrynowa, skórka cytryny, aromat.
Sencha Lemon jest doskonałym połączeniem smaku herbaty z cytrynową kwaskowatością. W jej składzie znajdziemy skórkę cytryny i trawę cytrynową, które odpowiadają za specyficzny smak.
Waga: 50g Cena: 5,40zł
„Herbata ożywia naszą wyobraźnię,
podtrzymuje omdlewającą głowę,
i pozwala zachować spokój duszy”
Skórka cytrynyzawiera nawet do 10 razy więcej witamin niż sam sok z cytryny. Jest bogatym źródłem kwasu cytrynowego oraz olejku eterycznego. Obfituje w witaminy i cenne składniki odżywcze. Ma wiele prozdrowotnych właściwości. Skórka cytrynowa doceniana jest w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Skórka z cytryny zwalcza drobnoustroje, zakażenia bakteriami oraz grzybami. Jest skutecznym środkiem przeciwko ludzkim pasożytom i robakom. Reguluje tez ciśnienie krwi, kiedy jest ono za wysokie oraz działa jako środek przeciw depresjom, stresom czy zaburzeniom nerwowym.
Trawa cytrynowa jest popularnym ziołem w kuchni tajskiej i na Karaibach. Ma niezwykły smak i zapach przypominający cytrynę z domieszką imbiru. Najbardziej aromatyczną częścią jest bulwa. Wybieramy pędy białe, unikamy żółtych i pomarszczonych. Można też dostać trawę cytrynową mieloną, suszoną lub marynowaną. Trawa cytrynowa posiada właściwości przeciwdepresyjne. Wpływa na koncentrację i pamięć. Pobudza procesy trawienia, krążenie krwi, rozgrzewa. Odświeża i działa antygrzybiczo. Posiada również właściwości antynowotworowe. Gasi pragnienie i orzeźwia.
Napar z trawy cytrynowej obniża gorączkę, pomaga na ból głowy i niestrawność.Trawa cytrynowa występuje przede wszystkim na półwyspie Malajskim, na wyspach Morza Karaibskiego, w Brazylii oraz Meksyku.
"Jesteś tym, co jesz", ale przede wszystkim tym, co pijesz - nasze ciało składa się przecież głównie z wody.
Zielona herbata jest napojem chyba najdłużej znanym człowiekowi - już od ponad 4 500 lat odkrywamy jej smak i niezwykłe właściwości. W Chińskiej medycynie była stosowana jako środek wzmacniający koncentrację, polepszający pamięć, jako lek na bóle głowy czy niestrawność a nawet antidotum na słabnący wzrok czy zatrucia alkoholowe. Oprócz tego świetnie gasi pragnienie, odmładza, dobrze smakuje.
Zielona herbata to aromatyczny napój przyrządzany z liści herbaty chińskiej, w celu otrzymania zielonej herbaty, podczas produkcji świeżo zebrane liście są podgrzewane, co powstrzymuje fermentację oraz pozwala zachować zielony kolor. Dlatego nazywamy ją niefermentowaną, nie przechodzi ona procesu utleniania. Chociaż zielona herbata pochodzi z Chin, to jest połączona z wieloma kulturami w całej Azji, a obecnie popularna na całym świecie. Około 75% światowej produkcji zielonej herbaty pochodzi z Chin.
Zielona herbata jest na pewno atrakcyjnym napojem na każdą porę roku, bo można ją spożywać zarówno na ciepło, jak i schłodzoną.
WŁAŚCIWOŚCI ZIELONEJ HERBATY
- napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, po jej wypiciu zwiększają się zdolności umysłowe i fizyczne organizmu, a uczucie senności, znużenia i wyczerpania mija; napar z drugiego uspokajająco - pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.
- zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
- obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
- zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
- dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
- jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
- zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
PRZECIWWSKAZANIA
- Ludzie starsi, chorzy na serce, z nadciśnieniem tętniczym i jaskrą muszą ograniczyć picie mocnej herbaty, zarówno zielonej, jak i czarnej.
- Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia dużej ilości zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych.
- Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty.
ZAPARZANIE
Do zaparzania herbaty używajmy wody dobrej jakości, źródlanej lub przefiltrowanej. Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - 11/13 gramów na 1 l wody).
|