|
Odbiór osobisty tylko w naszym sklepie w Przeworsku:
F.H.U. AROMAR
ul. Krasickiego 5
37-200 Przeworsk
tel: 884 [zasłonięte] 392
NIP: 794[zasłonięte]9036
REGON: 180[zasłonięte]420
e-mail firmowy: [zasłonięte]@o2.pl
strona www: www.aromar.pl
Sklep Czynny:
Poniedziałek - Piątek od 9:00 do 17:00
Sobota od 9:00 do 14:00
Regulamin, Płatności, Dostawa:
Szczegółowe informacje na temat warunków płatności, dostaw oraz regulamin znajdują się na stronie
"O Mnie"
|
SENCHA KAKTUSOWA - HERBATA ZIELONA
Skład: herbata zielona sencha, trawa cytrynowa, kwiat pomarańczy,
naturalny aromat opuncji figowej.
Delikatny smak i aromat opuncji figowej
Waga: 50g Cena: 5,90zł
Trawa cytrynowa jest popularnym ziołem w kuchni tajskiej i na Karaibach. Ma niezwykły smak i zapach przypominający cytrynę z domieszką imbiru. Najbardziej aromatyczną częścią jest bulwa. Wybieramy pędy białe, unikamy żółtych i pomarszczonych. Można też dostać trawę cytrynową mieloną, suszoną lub marynowaną.
Trawa cytrynowa posiada właściwości przeciwdepresyjne. Wpływa na koncentrację i pamięć. Pobudza procesy trawienia, krążenie krwi, rozgrzewa. Odświeża i działa antygrzybicznie. Posiada również właściwości antynowotworowe. Gasi pragnienie i orzeźwia. Napar z trawy cytrynowej obniża gorączkę, pomaga na ból głowy i niestrawność. Trawa cytrynowa występuje przede wszystkim na półwyspie Malajskim, na wyspach Morza Karaibskiego, w Brazylii oraz Meksyku.
Kwiat pomarańczy to symbol niewinności i czystości. Aromat hydrolatu neroli zawarty w kwiatach pomarańczy wpływa na organizm relaksująco, zmniejszając stany napięcia i stresu. Stosowany na skórę działa przeciwzapalnie i łagodząco, regenerująco, lekko ściągająco,zmniejsza zaczerwienienie, wspomaga walkę z przedwczesnymi zmarszczkami, chroniąc przed rozkładem kolagenu.
Wszystkie surowce z pomarańczy gorzkiej: kwiat, owocnia, niedojrzały owoc są surowcami zaliczanymi do tzw. leków mite fitoterapeutycznych czyli łagodnych, delikatnych leków roślinnych. Kwiat pomarańczy gorzkiej jest uważany za bardzo skuteczny środek zmniejszający napięcie psychiczne. Jest łączony (napar lub nalewka) z innymi surowcami np.: kozłkiem lekarskim, owsem, melisą, passiflorą.
"Jesteś tym, co jesz", ale przede wszystkim tym, co pijesz - nasze ciało składa się przecież głównie z wody.
Zielona herbata jest napojem chyba najdłużej znanym człowiekowi - już od ponad 4 500 lat odkrywamy jej smak i niezwykłe właściwości. W Chińskiej medycynie była stosowana jako środek wzmacniający koncentrację, polepszający pamięć, jako lek na bóle głowy czy niestrawność a nawet antidotum na słabnący wzrok czy zatrucia alkoholowe. Oprócz tego świetnie gasi pragnienie, odmładza, dobrze smakuje.
Zielona herbata to aromatyczny napój przyrządzany z liści herbaty chińskiej, w celu otrzymania zielonej herbaty, podczas produkcji świeżo zebrane liście są podgrzewane, co powstrzymuje fermentację oraz pozwala zachować zielony kolor. Dlatego nazywamy ją niefermentowaną, nie przechodzi ona procesu utleniania. Chociaż zielona herbata pochodzi z Chin, to jest połączona z wieloma kulturami w całej Azji, a obecnie popularna na całym świecie. Około 75% światowej produkcji zielonej herbaty pochodzi z Chin.
Zielona herbata jest na pewno atrakcyjnym napojem na każdą porę roku, bo można ją spożywać zarówno na ciepło, jak i schłodzoną.
WŁAŚCIWOŚCI ZIELONEJ HERBATY
- napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, po jej wypiciu zwiększają się zdolności umysłowe i fizyczne organizmu, a uczucie senności, znużenia i wyczerpania mija; napar z drugiego uspokajająco - pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.
- zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
- obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
- zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
- dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
- jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
- zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
PRZECIWWSKAZANIA
- Ludzie starsi, chorzy na serce, z nadciśnieniem tętniczym i jaskrą muszą ograniczyć picie mocnej herbaty, zarówno zielonej, jak i czarnej.
- Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia dużej ilości zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych.
- Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty.
ZAPARZANIE
Do zaparzania herbaty używajmy wody dobrej jakości, źródlanej lub przefiltrowanej. Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - 11/13 gramów na 1 l wody).
„Herbata ożywia naszą wyobraźnię,
podtrzymuje omdlewającą głowę,
i pozwala zachować spokój duszy”
|