Herbata zielona
Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna. Różni się ona od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu. W wielu regionach, wysokiej klasy zielone herbaty produkuje się jeszcze klasyczną, starożytną metodą, wykonując wszystkie czynności ręcznie. Ma ona smak bardziej gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.
Sposób parzenia
¨ Do przygotowania filiżanki napoju wystarczy jedna mała łyżeczka zielonej herbaty.
¨ Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80°C w zależności od rodzaju herbaty.
¨ Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku.
¨ Im lepsza jakość liści, tym krótszy czas zaparzania.
¨ Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi.
Właściwości
Herbata zielona pozytywnie wpływa na:
¨ Serce i krążenie
¨ Jasność umysłu i aktywność
¨ Poziom cukru we krwi
¨ Koncentrację
¨ Długowieczność
¨ Żołądek i trawienie
¨ Zęby i kości
¨ Urodę, piękną skórę i blasku oczu
¨ Odświeża oddech i zapobiega próchnicy
Herbata zielona pomaga przy:
¨ Nadciśnieniu
¨ Skrzepach
¨ Miażdżycy
¨ Infekcjach
¨ Stanach zapalnych
¨ Przeziębieniach
¨ Ukąszeniach owadów
¨ Leukemi
¨ Chorobach wirusowowych
Źródło: http://www.herbata-zielona.com, http://www.herbaciarnia.pl