Ciekawe pnącze, które pochodzi między innymi z Chin, Syberii, Korei. Ma zastosowanie w lecznictwie, jako roślina ozdobna, może także służyć w celach konsumpcyjnych. Kwiaty są białe, drobne o średnicy 1,5 cm, rozwijają się na przełomie V-VI. Jego główną ozdobą są jednocentymetrowe owoce koloru czerwonego zwisające w kłosach o długości 10cm. Jest to roślina całkowicie mrozoodporna, wytrzymuje temperaturę -30°C. Preferuje stanowiska dobrze oświetlone i miejsca dobrze osłonięte. Wymaga gleb żyznych, wilgotnych. Nie znosi przesuszania podłoża. Po 2-3 latach od posadzenia, należy wybrać 3 pędy i podwiązać je pionowo do podpór. Trzeba też rozpocząć nawożenie. Doskonale nadaje się na pergole, ściany budynków. Jest odporny na choroby i szkodniki. Przyrosty roczne wynoszą do 1,5m!!!!!!!
Owocuje bardzo obficie w 4-6 roku po posadzeniu. We wrześniu można zebrać do 5kg owoców z jednej rośliny. Owoce cytryńca chińskiego zawierają witaminę E, schizandrynę (substancję tonizującą i wzmacniającą), łatwo przyswajalne mikroelementy: żelazo, miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan i cynk, jak również magnez, potas i fosfor. Można spożywać je na surowo lub po przetworzeniu np. w postaci suszu, soków, wyciągów, naparów, lub przerobić na dodającą energii nalewkę. Lecznicze działanie mają także liście, nasiona a nawet kora. Suszone liście zalane wrzątkiem przypominają zieloną herbatę z cytryną.
Chińczycy nazywają cytryniec
wu wei zi – owocem o pięciu smakach. Owoce mają słodkie okrywy, kwaśny miąższ, nasiona gorzkie z pikantnym posmakiem, a wyciągi z nasion są słonawe. Opis pnącza jako rośliny leczniczej znajduje się w najstarszej chińskiej farmakopei z 250 r. p.n.e. Obecnie jest on obok żeń -szenia najpopularniejszą rośliną leczniczą na Dalekim Wschodzie. Coraz powszechniej jest stosowany jako dodatek do leków wzmagających potencję.
Przykładowe zdjęcie oferowanej rośliny w pełni sezonu wegetacyjnego
|
Parametry produktu |
|
typ rośliny
|
pnącze |
| wielkość pojemnika |
C2 (2 l)
|
| wysokość rośliny |
60-90 cm |
| waga do wysyłki |
2,00 kg |