Cytryniec chiński, a zwłaszcza jego jagody, należą do grupy ziół mających szczególnie znaczenie w tradycyjnej medycynie Chińskiej, stosowane od czasów najwcześniejszych dynastii, były niezwykle cenione dzięki zdolności do przedłużenia zdrowego i młodego wyglądu.
Chińczycy powiadają, że w ciągu 100 dni stosowania Wu Wei Zi - krew zostaje oczyszczona, powraca młodzieńczy wygląd i ostrość wzroku, a wszystko to dzięki specyficznemu wpływowi substancji tonizującej i wzmacniającej, która zawarta jest w owocach, liściach i korze - czyli schizandry - wspomagającej detoksyfikację i regenerację wątroby.
Regularne picie herbaty z cytryńca ma wywierać bardzo pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne, poprawiając dobre samopoczucie, wzrost energii oraz ostrość myślenia.
Przepis na leczniczą herbatkę:
Herbata z suszonych jagód posiada wspaniały, aromatyczny smak, można ją parzyć w termosie;
4-5 łyżeczek jagód zalać (na ok. 15 minut) dwoma szklankami wrzątku lub przygotować wywar wg. starej Chińskiej metody, czyli 2 do 4 łyżek stołowych jagód zalać wodą (2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia, kontynuować gotowanie na zmniejszonym ogniu do 12 minut. Jagody można parzyć kilkakrotnie, dopóki nie stracą koloru i smaku.