Ukraińska, samopylna, obficie owocująca odmiana cytryńca. Wartościowe pnącze mające zastosowanie jako roślina ozdobna, lecznicza i konsumpcyjna. Główną atrakcję stanowią owoce. Roślina całkowicie mrozoodporna. Wymaga gleb żyznych, wilgotnych, ale nie podmokłych. Szczególnie przydatna do sadzenia przy ogrodzeniach i budynkach, ale można go prowadzić również po altanach, pergolach i różnych podporach. Na Dalekim Wschodzie cytryniec, obok korzeni żeń-szeń, jest najpopularniejszą rośliną leczniczą. Owoce, ale również w pewnym stopniu liście i kora zawierają schisandrynę (substancję tonizującą i wzmacniającą), witaminę E i wiele mikroelementów: żelazo, miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan i cynk, jak również spore ilości magnezu, potasu i fosforu. Owoce można spożywać na surowo lub po przetworzeniu, np. w postaci suszu, soków, wyciągów, naparów, nalewek itp. W Chinach cytryniec nazywa się wu-wei-zi (czytaj 'łu-łej-dzy'), co znaczy owoc o pięciu smakach, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a wyciągi z nasion nabierają słonego smaku. Od stuleci stosowany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej. Z suszonych liści można zaparzać 'herbatę', smakiem przypominającą zieloną herbatę z cytryną, mającą działanie tonizujące układ nerwowy i oddechowy oraz wzmacniające. Preparaty z cytryńca stosuje się przy zmęczeniu fizycznym i umysłowym, senności, wyczerpaniu, depresji, niedokrwistości, chorobach płuc, wątroby i przewodu pokarmowego, słabej ostrości wzroku.
Przedmiotem aukcji jest dwu letnie pnącze w doniczce.
|