Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Savoir - vivre przy stole Dobre wychowanie Maniery

11-03-2012, 14:03
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 29.90 zł     
Użytkownik domki
numer aukcji: 2120107787
Miejscowość szybka wysyłka
Wyświetleń: 11   
Koniec: 15-03-2012 01:00:59

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Savoir-vivre przy stole,

czyli jak nie najeść się? wstydu!

Autor: Ute Witt

Oprawa: miękka

Liczba stron: 127

Wymiary: 16,5 x 21 cm

 

Po czym można rozpoznać, czy skorupiak na talerzu to homar czy langusta? W jaki sposób należy jeść chleb serwowany przed posiłkiem? Do czego służą poszczególne sztućce? Co zrobić z serwetką, kiedy wstajemy od stołu? Możecie być pewni, że nikt nie wyprosi nas z eleganckiej restauracji, gdy pomylimy sztućce w trakcie wielodaniowej kolacji. Jednak savoir-vivre przy stole daje poczucie pewności siebie i powoduje, że bezstresowo delektujemy się specjalnościami kuchni. Dzięki tej książce poznasz podstawowe zasady zachowania się przy stole, których stosowanie obowiązuje zarówno na przyjęciach służbowych jak i prywatnych. Dowiesz się z niej, jak zdjąć skórkę z ryby lub wyciągnąć krewetkę z pancerza, kto reguluje rachunek i kiedy można sięgnąć po sztućce ułożone na górze nakrycia.


Spis treści:

I.         Dobre maniery przy Stole nigdy nie wychodzą z mody

Dlaczego maniery są ważne

Po co to wszystko?

Ogłada dodaje sympatii

Inne czasy, inne zwyczaje - krótka historia zasad zachowania przy stole

Starożytność

Nowożytność

WARTO WIEDZIEĆ: Lista 10 dobrych manier

II.       Zapraszamy do stołu

Stoliczku nakryj się

Nakrycia

Przegląd sztućców

Sztućce - dziesięć przykazań

Zachowanie a la carte

Na początek

Zamówienie

W trakcie jedzenia

Po jedzeniu

Co wolno, a czego nie

Ale plama! Co robić?

Wyjątki od reguł

Reklamacja

Restauracja to nie plac zabaw

Biznes lunch -jedzenie i kariera

Kształt kieliszka

III.     Jedzenie w dobrym stylu

Podstępne pyszności

Zupy

Ryby i owoce morza

Tak filetujemy rybę

Krewetki i spółka -jak zdjąć pancerz?

Homar nie jest taki straszny

Drób

Wołowina, wieprzowina i inne mięsa

Owoce i warzywa

Desery

Co jeszcze może sprawiać kłopot?

Napoje - trudny, lecz miły wybór

Wino-w nim cała prawda

Klasyczna kolejność podawania napojów

Drobne ćwiczenia - rozkosz dla podniebienia

Umiejętne wyciąganie korka

Wina musujące

Hiszpański specjał: Cava

Wody mineralne

IV.     Zaproszenie

Przychodzimy z wizytą

Punktualność

O czym rozmawiać

Odpowiedni strój

Przyjęcie przyjęciu nierówne

Przyjęcie koktajlowe

Szwedzki stół-o sprinterach i chomikach

Co kraj to obyczaj

Europa

Stany Zjednoczone

Ameryka Łacińska i Południowa

Azja

Kraje islamskie

Jak używać serwetki? Prawda czy fałsz?

Czy jesteś obeznany z etykietą przy stole? Sprawdź się!

O autorce

 

Książka pomoże przyswoić wszystkie zasady obowiązujących przy stole, od tej pory żadne kulinarne wyzwanie nie będzie nam straszne, czy to na przyjęciu służbowym, czy też prywatnym. Okazać się bowiem może, że nie koniecznie trzeba się zmierzyć z homarem i specjalnie do niego przeznaczonymi sztućcami, by się dać zaskoczyć. Liczne ilustracje zastawy stołowej, sztućców oraz szczegółowe objaśnienia, jak np. zdjąć skórę z ryby lub jak wyciągnąć krewetkę z pancerza ułatwiają poznanie tej skomplikowanej Autorka ponadto ciekawie opisuje zwyczaje przy stole w innych krajach, odkrywa tajniki dobrego wina oraz wyjaśnia zasady obowiązujące podczas wizyty w dobrej restauracji.

To niezbędny poradnik dla każdego.