Savoir-vivre przy stole,
czyli jak nie najeść się? wstydu!
Autor: Ute Witt
Oprawa: miękka
Liczba stron: 127
Wymiary: 16,5 x 21 cm
Po czym można rozpoznać, czy skorupiak na talerzu to homar czy langusta? W jaki sposób należy jeść chleb serwowany przed posiłkiem? Do czego służą poszczególne sztućce? Co zrobić z serwetką, kiedy wstajemy od stołu? Możecie być pewni, że nikt nie wyprosi nas z eleganckiej restauracji, gdy pomylimy sztućce w trakcie wielodaniowej kolacji. Jednak savoir-vivre przy stole daje poczucie pewności siebie i powoduje, że bezstresowo delektujemy się specjalnościami kuchni. Dzięki tej książce poznasz podstawowe zasady zachowania się przy stole, których stosowanie obowiązuje zarówno na przyjęciach służbowych jak i prywatnych. Dowiesz się z niej, jak zdjąć skórkę z ryby lub wyciągnąć krewetkę z pancerza, kto reguluje rachunek i kiedy można sięgnąć po sztućce ułożone na górze nakrycia.
Spis treści:
I. Dobre maniery przy Stole nigdy nie wychodzą z mody
Dlaczego maniery są ważne
Po co to wszystko?
Ogłada dodaje sympatii
Inne czasy, inne zwyczaje - krótka historia zasad zachowania przy stole
Starożytność
Nowożytność
WARTO WIEDZIEĆ: Lista 10 dobrych manier
II. Zapraszamy do stołu
Stoliczku nakryj się
Nakrycia
Przegląd sztućców
Sztućce - dziesięć przykazań
Zachowanie a la carte
Na początek
Zamówienie
W trakcie jedzenia
Po jedzeniu
Co wolno, a czego nie
Ale plama! Co robić?
Wyjątki od reguł
Reklamacja
Restauracja to nie plac zabaw
Biznes lunch -jedzenie i kariera
Kształt kieliszka
III. Jedzenie w dobrym stylu
Podstępne pyszności
Zupy
Ryby i owoce morza
Tak filetujemy rybę
Krewetki i spółka -jak zdjąć pancerz?
Homar nie jest taki straszny
Drób
Wołowina, wieprzowina i inne mięsa
Owoce i warzywa
Desery
Co jeszcze może sprawiać kłopot?
Napoje - trudny, lecz miły wybór
Wino-w nim cała prawda
Klasyczna kolejność podawania napojów
Drobne ćwiczenia - rozkosz dla podniebienia
Umiejętne wyciąganie korka
Wina musujące
Hiszpański specjał: Cava
Wody mineralne
IV. Zaproszenie
Przychodzimy z wizytą
Punktualność
O czym rozmawiać
Odpowiedni strój
Przyjęcie przyjęciu nierówne
Przyjęcie koktajlowe
Szwedzki stół-o sprinterach i chomikach
Co kraj to obyczaj
Europa
Stany Zjednoczone
Ameryka Łacińska i Południowa
Azja
Kraje islamskie
Jak używać serwetki? Prawda czy fałsz?
Czy jesteś obeznany z etykietą przy stole? Sprawdź się!
O autorce
Książka pomoże przyswoić wszystkie zasady obowiązujących przy stole, od tej pory żadne kulinarne wyzwanie nie będzie nam straszne, czy to na przyjęciu służbowym, czy też prywatnym. Okazać się bowiem może, że nie koniecznie trzeba się zmierzyć z homarem i specjalnie do niego przeznaczonymi sztućcami, by się dać zaskoczyć. Liczne ilustracje zastawy stołowej, sztućców oraz szczegółowe objaśnienia, jak np. zdjąć skórę z ryby lub jak wyciągnąć krewetkę z pancerza ułatwiają poznanie tej skomplikowanej Autorka ponadto ciekawie opisuje zwyczaje przy stole w innych krajach, odkrywa tajniki dobrego wina oraz wyjaśnia zasady obowiązujące podczas wizyty w dobrej restauracji.
To niezbędny poradnik dla każdego.