Pięcioczęściowy zestaw wykonany z wysokiej jakości stali szlachetnej firmy SAPIR. Pokrywa szybkowara pasuje również do niskiego garnka. Jeden z najczęściej wybieranych produktów przez naszych klientów. Zestaw przystosowany jest do gotowania na wszystkich rodzajach kuchni, tj. elektrycznych, ceramicznych, halogenowych, gazowych oraz INDUKCYJNYCH.
Kupując ten produkt tak naprawdę posiadają Państwo 2 szybkowary - 5 L oraz 7 L (garnki) oraz 1 pokrywę szybkowarową.
Wszystkie oferowane przez nas produkty są
fabrycznie nowe w oryginalnych opakowaniach.
W skład
5-cio częściowego zestawu wchodzą:
- Garnek 7 L,
- Garnek 5 L,
- Sito do gotowania na parze z uchwytem
- Pokrywa szklana,
- Pokrywa szybkowarowa
SZYBKOWAR - SZYBKIE GOTOWANIE
Podstawowa zasada szybkiego gotowania nie uległa zmianie od czasu wprowadzenia pierwszego szybkowaru. Gotowanie odbywa się w zamkniętym garnku pod ciśnieniem w temperaturach przewyzszających 100st. Celsjusza, ponieważ powstające wewnątrz szybkowaru nadciśnienie podnosi punkt wrzenia wody. Dzięki temu czas gotowania ulega wielokrotnemu skróceniu, przez co gotowanie w szybkowarze pozwala na oszczędność czasu (gotowania) średnio rzędu 70%
Dzięki wyeliminowaniu szkodliwego tlenu zawartego w powietrzu oraz krótkim czasom gotowania żywność jest gotowana w sposób szczególnie delikatna. W porównaniu z tradycyjnym gotowaniem, gotowanie w szybkowarze pozwala zachować znacznie więcej witami, substancji mineralnych oraz aromatycznych, co jest także wyczuwalne w smaku: własny smak żywności jest zaskakująco intensywny !
OPIS, CECHY ORAZ ZALETY SZYBKOWARU:
- OSZCZĘDNOŚĆ CZASU - DO 70 %
- OSZCZĘDNOŚĆ ENERGII - DO 50 %
- ZDROWE GOTOWANIE - WITAMINA C POZOSTAJE W POTRAWIE W 34 % A PRZY GOTOWANIU W SZYBKOWARZE DO 65 %
- KOLORY, WITAMINY , SOLE MINERALNE POZOSTAJĄ W POTRAWIE
BEZPIECZEŃSTWO !
Szybkowary wyposażone są w różne elementy, które dbają o bezpieczeństwo szybkowaru.
SPOSOBY OTWIERANIA SZYBKOWARU:
- odczekać do chwili gdy opadnie ciśnienie
- postawić pod zlewem i otworzyć zimną wodę
MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA:
- duszenie mięsa
- zupy i dania z "jednego garnka"
- warzywa i ziemniaki
- przyrzadzanie ryżu
- przyrzadzanie ryb
- smażenie
- przyrządzanie mrożonek
- wekowania
- przyrzadzanie soku
- sterylizacja
KRÓTKI PRZEPIS NA DUSZENIE MIĘSA:
- rozgrzać szybkowar lub patelnie szybkowarową bez tłuszczu na średnim stopniu (2/3 mocy kuchenki)
- wlać do garnka kilka kropli zimnej wody. Właściwa temperatura do smażenia mięsa z tłuszczem lub bez tłuszczu zostaje osiągnięta w momencie, gdy kuleczki wody "tańczą" po dnie garnka. Przed dodaniem tłuszczu wzgl. włożeniem mięsa nalezy ostrożnie wytrzeć wodę z dna garnka np. ścierką.
- pieczeń mocno docisnąć. Po kliku minutach mięso samo odejdzie od dna, można je wówczas obrócić i dodać przyprawy wg uznania.
- dodawać wodę zgodnie z przepisem, jednak nie mniej niż 200 -300 ml
- garnek zamknąć
- wybrać tryb gotowania i podgotować
ORIENTACYJNE CZASY GOTOWANIA:
| Wieprzowina |
| Gulasz |
15-20 min |
| Pieczeń wieprzowa |
25-30 min |
| Golonka (pieczona) |
30-35 min |
| Golonka (surowa) |
30-40 min |
| Cielęcina i wołowina |
| Cielęcina ( w kawałkach) |
5-6 min |
| Pieczeń cielęca |
15-20 min |
| Nóżka cielęca |
15-20 min |
| Gulasz wołowy |
15-20 min |
| Kawałki golonki (na zupę) |
20-25 min |
| Rolada / pieczeń z polędwicy |
20-25 min |
| Pieczeń wołowa |
30-40 min |
| Drób |
| Pierś / udko z kurczaka |
10-15 min |
| Pierś / udko z indyka |
20-25 min |
| Kura na rosół |
25-35 min |
| Dziczyzna i jagnięcina |
| Comber sarni |
ok 15 min |
| Pieczeń z sarny |
ok 20 min |
| Gulasz z jelenia |
15-20 min |
| Pieczeń z jelenia |
ok 25 min |
| Gulasz z dzika |
15-20 min |
| Pieczeń zajęcza |
15-20 min |
| Pieczeń jagnięca |
15-20 min |
| Ryby |
| Potrawka rybna |
3-4 min |
| Łosoś |
5-6 min |
| Halibut |
6-7 min |
| Karmazyn |
7-8 min |
| Zupy |
| Zupa jarzynowa |
4-6 min |
| Zupa ziemniaczana |
6-8 min |
| Zupa gulaszowa |
10-15 min |
| Rosół wołowy |
35-40 min |
| Warzywa |
| Karczoch (w całości) |
15-20 min |
| Kalafior / brokuły (różyczki) |
2-3 min |
| Kalafior w całości |
8-10 min |
| Groszek zielony |
5-7 min |
| Marchew |
4-6 min |
| Kapusta czerwona / biała |
7-10 min |
| Ziemniaki z wody (pokrojone w ćwiartki) |
8-10 min |
| Ziemniaki w mundurkach (całe) |
12-15 min |
| Zboża |
| Owies |
8-9 min |
| Pszenica |
8-9 min |
| Jęczmień |
8-9 min |
| Żyto |
8-9 min |
| Orkisz |
8-9 min |
Życzymy udanego i ZDROWEGO Gotowania.