Pięcioczęściowy zestaw wykonany z wysokiej jakości stali szlachetnej firmy SAPIR. Pokrywa szybkowara pasuje również do niskiego garnka. Jeden z najczęściej wybieranych produktów przez naszych klientów. Zestaw przystosowany jest do gotowania na wszystkich rodzajach kuchni, tj. elektrycznych, ceramicznych, halogenowych, gazowych oraz INDUKCYJNYCH.
Kupując ten produkt tak naprawdę posiadają Państwo 2 szybkowary - 5 L oraz 7 L (garnki) oraz 1 pokrywę szybkowarową.
Wszystkie oferowane przez nas produkty są
fabrycznie nowe w oryginalnych opakowaniach.
W skład
5-cio częściowego zestawu wchodzą:
- Garnek 7 L,
- Garnek 5 L,
- Sito do gotowania na parze z uchwytem
- Pokrywa szklana,
- Pokrywa szybkowarowa
SZYBKOWAR - SZYBKIE GOTOWANIE
Podstawowa zasada szybkiego gotowania nie uległa zmianie od czasu wprowadzenia pierwszego szybkowaru. Gotowanie odbywa się w zamkniętym garnku pod ciśnieniem w temperaturach przewyzszających 100st. Celsjusza, ponieważ powstające wewnątrz szybkowaru nadciśnienie podnosi punkt wrzenia wody. Dzięki temu czas gotowania ulega wielokrotnemu skróceniu, przez co gotowanie w szybkowarze pozwala na oszczędność czasu (gotowania) średnio rzędu 70%
Dzięki wyeliminowaniu szkodliwego tlenu zawartego w powietrzu oraz krótkim czasom gotowania żywność jest gotowana w sposób szczególnie delikatna. W porównaniu z tradycyjnym gotowaniem, gotowanie w szybkowarze pozwala zachować znacznie więcej witami, substancji mineralnych oraz aromatycznych, co jest także wyczuwalne w smaku: własny smak żywności jest zaskakująco intensywny !
OPIS, CECHY ORAZ ZALETY SZYBKOWARU:
- OSZCZĘDNOŚĆ CZASU - DO 70 %
- OSZCZĘDNOŚĆ ENERGII - DO 50 %
- ZDROWE GOTOWANIE - WITAMINA C POZOSTAJE W POTRAWIE W 34 % A PRZY GOTOWANIU W SZYBKOWARZE DO 65 %
- KOLORY, WITAMINY , SOLE MINERALNE POZOSTAJĄ W POTRAWIE
BEZPIECZEŃSTWO !
Szybkowary wyposażone są w różne elementy, które dbają o bezpieczeństwo szybkowaru.
SPOSOBY OTWIERANIA SZYBKOWARU:
- odczekać do chwili gdy opadnie ciśnienie
- postawić pod zlewem i otworzyć zimną wodę
MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA:
- duszenie mięsa
- zupy i dania z "jednego garnka"
- warzywa i ziemniaki
- przyrzadzanie ryżu
- przyrzadzanie ryb
- smażenie
- przyrządzanie mrożonek
- wekowania
- przyrzadzanie soku
- sterylizacja
KRÓTKI PRZEPIS NA DUSZENIE MIĘSA:
- rozgrzać szybkowar lub patelnie szybkowarową bez tłuszczu na średnim stopniu (2/3 mocy kuchenki)
- wlać do garnka kilka kropli zimnej wody. Właściwa temperatura do smażenia mięsa z tłuszczem lub bez tłuszczu zostaje osiągnięta w momencie, gdy kuleczki wody "tańczą" po dnie garnka. Przed dodaniem tłuszczu wzgl. włożeniem mięsa nalezy ostrożnie wytrzeć wodę z dna garnka np. ścierką.
- pieczeń mocno docisnąć. Po kliku minutach mięso samo odejdzie od dna, można je wówczas obrócić i dodać przyprawy wg uznania.
- dodawać wodę zgodnie z przepisem, jednak nie mniej niż 200 -300 ml
- garnek zamknąć
- wybrać tryb gotowania i podgotować
ORIENTACYJNE CZASY GOTOWANIA:
Wieprzowina | |
Gulasz | 15-20 min |
Pieczeń wieprzowa | 25-30 min |
Golonka (pieczona) | 30-35 min |
Golonka (surowa) | 30-40 min |
Cielęcina i wołowina | |
Cielęcina ( w kawałkach) | 5-6 min |
Pieczeń cielęca | 15-20 min |
Nóżka cielęca | 15-20 min |
Gulasz wołowy | 15-20 min |
Kawałki golonki (na zupę) | 20-25 min |
Rolada / pieczeń z polędwicy | 20-25 min |
Pieczeń wołowa | 30-40 min |
Drób | |
Pierś / udko z kurczaka | 10-15 min |
Pierś / udko z indyka | 20-25 min |
Kura na rosół | 25-35 min |
Dziczyzna i jagnięcina | |
Comber sarni | ok 15 min |
Pieczeń z sarny | ok 20 min |
Gulasz z jelenia | 15-20 min |
Pieczeń z jelenia | ok 25 min |
Gulasz z dzika | 15-20 min |
Pieczeń zajęcza | 15-20 min |
Pieczeń jagnięca | 15-20 min |
Ryby | |
Potrawka rybna | 3-4 min |
Łosoś | 5-6 min |
Halibut | 6-7 min |
Karmazyn | 7-8 min |
Zupy | |
Zupa jarzynowa | 4-6 min |
Zupa ziemniaczana | 6-8 min |
Zupa gulaszowa | 10-15 min |
Rosół wołowy | 35-40 min |
Warzywa | |
Karczoch (w całości) | 15-20 min |
Kalafior / brokuły (różyczki) | 2-3 min |
Kalafior w całości | 8-10 min |
Groszek zielony | 5-7 min |
Marchew | 4-6 min |
Kapusta czerwona / biała | 7-10 min |
Ziemniaki z wody (pokrojone w ćwiartki) | 8-10 min |
Ziemniaki w mundurkach (całe) | 12-15 min |
Zboża | |
Owies | 8-9 min |
Pszenica | 8-9 min |
Jęczmień | 8-9 min |
Żyto | 8-9 min |
Orkisz | 8-9 min |
Życzymy udanego i ZDROWEGO Gotowania.