SANTE Amarantus Bio 250 g
Ziarno Amarantusa jest bogate w wiele elementów, składników odżywczych i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania .
Amarantus jest źródłem białka, witaminy B6, kwasu foliowego
czy kwasu pantotenowego.
Bogactwo zdrowia jakie oferuje trudno zliczyć na palcach jednej ręki.
Oprócz wymienionych amarantus jest bowiem źródłem składników mineralnych,
takich jak: wapń, potas, magnez, cynk, żelazo czy fosfor, który przyczynia się do prawidłowego działania metabolizmu energetycznego.
Amarantus BIO należy do kategorii: Skarby Ziemi, którą tworzą produkty szczególnie docenianie w różnych cywilizacjach i kulturach ze względu na swój prozdrowotny wpływ, jest kolejną alternatywą wśród zbóż, która może być stosowana do potraw, sałatek czy ciast.
Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie, szczególnie doceniana przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków. W tradycji indiańskiej nazywany był „świętą rośliną” ze względu na przekonanie o jego wyjątkowych właściwościach. A razem z Quinoa jest również określany mianem „super zbożem XXI wieku”.
Skład:
Wartość odżywcza |
w 100g produktu |
Wartość energetyczna |
1547 kJ/367 kcal |
Tłuszcz |
7,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,5 g |
Węglowodany |
59,0 g |
w tym cukry |
1,7 g |
Błonnik |
6,7 g |
Białko |
13,6 g |
Sól |
0,01 g |
Witaminy: |
|
Witamina B6 |
0,60 mg (43%)* |
Kwas foliowy |
82 µg (41%)* |
Kwas pantotenowy |
1,5 mg (25%)* |
Składniki mineralne: |
|
Potas |
508 mg (25%)* |
Fosfor |
557 mg (80%)* |
Magnez |
248 mg (66%)* |
Żelazo |
7,6 mg (54%)* |
Cynk |
2,9 mg (29%)* |
Wapń |
159 mg (20%)* |
*% zalecanego dziennego spożycia |
|
Data przydatności do spożycia: minimum 6 miesięcy!
(przeważnie rok, albo dłużej!)