Tytuł |
Sandacz Chów i
hodowla. Poradnik hodowcy |
Autor |
Zdzisław Zakęś |
Wydawca |
IRS |
Rok wydania
|
2009 |
Liczba stron
|
203 |
Wymiary |
175 x 245 mm |
Okładka |
Twarda |
ISBN |
[zasłonięte]978-83111-39-0 |
Spis treści
1. Wstęp
2. Ogólna charakterystyka
gatunku
3. Odłów, rozróżnianie
płci i transport tarlaków
3.1. Odłów tarlaków
3.2. Rozróżnianie płci
3.3. Transport tarlaków 25
4. Tarło stawowe
4.1. Tarło dzikie, niekontrolowane
4.2. Tarło naturalne – kontrolowane
5. Tarło sadzowe
5.1. Tarło w sadzach szwedzkich
5.2. Tarło w sadzach z gazy młyńskiej
5.3. Tarło w sadzach jeziorowych – metoda fińska
5.4. Tarło w sadzach jeziorowych
5.4.1. Pomosty, sadze i gniazda tarłowe
5.4.2. Obchodzenie się z tarlakami
5.4.3. Przyżyciowe określanie stopnia dojrzałości samic
5.4.4. Stymulacja hormonalna
5.4.5. Obsadzanie sadzów tarłowych
5.4.6. Warunki termiczne a efektywność rozrodu
5.4.7. Efekty tarła
5.4.8. Zaplecze osobowe i techniczne
6. Tarło sztuczne ryb
dzikich
6.1. Ogólne zasady obchodzenia się z tarlakami
6.2. Zmiany masy ciała samic sandacza po zastosowaniu iniekcji
hormonalnej
6.3. Tarło sztuczne, pobieranie gamet, zaplemnienie, zapłodnienie
6.4. Krótkoterminowe przechowywanie nasienia sandacza
6.5. Odklejanie ikry
6.6. Inkubacja i rozwój ikry
6.6.1. Inkubacja ikry
6.6.2. Rozwój embrionalny sandacza
6.7. Wykaz sprzętu niezbędnego do przeprowadzenia sztucznego
tarła sandacza
7. Tarło pozasezonowe
7.1. Stymulacja termiczna
7.2. Stymulacja fotoperiodem
7.3. Warunki przetrzymywania i żywienia tarlaków w okresie stymulacji
fototermicznej
7.4. Stymulacja hormonalna
7.5. Rozród, odklejanie i inkubacja ikry
8. Podchów materiału
zarybieniowego sandacza w stawach
8.1. Podchów do narybku letniego w monokulturze
8.1.1. Metoda I
8.1.2. Metoda II
8.1.3. Metoda III
8.1.4. Odłów narybku letniego
8.1.5. Transport ikry i narybku
8.2. Podchów narybku jesiennego w polikulturze z karpiem
8.2.1. Metody i zasady podchowu
8.2.2. Podchów narybku letniego do narybku jesiennego w
monokulturze
8.2.4. Podchów starszych roczników sandacza
8.2.5. Odłów i transport narybku jesiennego
9. Podchów intensywny w
zamkniętych obiegach wody
9.1. Podchów wylęgu z zastosowaniem paszy sztucznej
9.1.1. Krytyczne okresy w czasie intensywnego podchowu wylęgu sandacza
9.1.2. Wstępna faza podchowu wylęgu
9.1.2.1. Techniczne warunki podchowu, obsadzanie
zbiorników,
zagęszczenie obsad, temperatura wody
9.1.2.2. Pokarm i żywienie
9.1.2.3. Oddzielanie ryb z wypełnionym pęcherzem pławnym
9.1.3. Zasadnicza faza podchowu
9.2. Podchów stawowego narybku letniego w zamkniętych obiegach wody
9.2.1. Uwagi ogólne, obchodzenie się z materiałem przed
obsadzeniem
basenów podchowowych
9.2.2. Warunki techniczne podchowu
9.2.3. Temperatura wody, zagęszczenie obsad i początkowa
wielkość materiału
9.2.4. Sortowanie obsad
9.2.5. Pasza i żywienie
9.2.6. Kontrolne pomiary ryb
9.3. Tucz sandacza
9.3.1. Środowiskowe warunki podchowu, pasza i żywienie ryb
9.3.2. Tucz sandacza – opis przypadku
9.4. Zapotrzebowanie tlenowe i wydalanie amoniaku przez juwenalnego
sandacza w czasie intensywnego podchowu na paszy sztucznej
9.5. Jakość wody w zamkniętych obiegach wody. Utrzymywanie właściwego
stanu sanitarnego, czyszczenie basenów
10. Choroby i profilaktyka
11. Sandacz jako produkt
spożywczy
11.1. Wartość rzeźna i podstawowy skład chemiczny sandacza dzikiego
i hodowlanego
11.2. Skład chemiczny filetów sandacza dzikiego i hodowlanego
11.3. Wartość dietetyczna filetów sandacza
12. Literatura
13.
Indeks
Wstęp
Sandacz (Sander
lucioperca) należy i należał do bardzo popularnych gatunków ryb w Europie
Centralnej. Świadczą o tym m.in. wyniki badań archeologicznych prowadzonych na
terenie średniowiecznego portu w osadzie Wolin. Na podstawie zebranego materiału
kostnego i łuskowego, pochodzącego z IX - XIII wieku, określono, że wśród
zidentyfikowanych gatunków ryb najczęściej występował sandacz. Był on więc jedną
z chętniej spożywanych ryb przez zamieszkujących ten gród ludzi. Biorąc pod
uwagę oszacowaną całkowitą masę wszystkich zidentyfikowanych w wykopalisku
gatunków plasował się na drugim miejscu, za jesiotrem (Acipenser sp.). Masa
ciała sandacza mieściła się w przedziale od 0,2 do 8,0 kg (Chełkowski i Filipiak
1999). Odnotować należy, że według cenników z Warszawy i Poznania z lat
1[zasłonięte]543-17 i 1861 r. gatunek ten należał do najdroższych (Cios 2007). W latach
20. i 30. XX wieku sandacz był najbardziej cenioną rybą jeziorową. Na terenie
Wielkopolski 1 kg sandacza kosztował 5 zł, a dla porównania za kg suma (Silurus
glanis), szczupaka (Esox lucius) i węgorza (Anguilla anguilla) płacono
odpowiednio 1,5, 2,5 i 2,5 zł (Głomski i Schmude 1984).
Problematyka sztucznego
rozrodu sandacza inspirowała praktyków rybackich od dawna. Pierwsze próby
pozyskiwania produktów płciowych podejmowano już w XIX wieku. Świadczą o tym
informacje zawarte w opracowaniu Sakowicza (1928), poświęconym właśnie temu
gatunkowi. Autor ten zamieścił w nim m.in. takie spostrzeżenia: „Pomimo że w
1883 r. Hübner i Amstberg, każdy niezależnie od siebie, przeprowadzili pierwsze
udane próby sztucznego zapładniania ikry sandacza, metoda ta jest jednak w
Europie dotychczas mało znana i za nielicznymi wyjątkami niestosowana. Metodę
Hübnera, który zapładniał jaja na sucho i następnie zmiatał je wywłócznikiem
(Myriophyllum), by się do niego przyklejały, ulepszył Goester”. … „Goester
sztuczne zapłodnienie jaj przeprowadzał na mokro…”. W publikacji tej można
znaleźć również informacje o pierwszych polskich próbach sztucznego rozradzania
tego gatunku: „W 1925 r. inż. T. Rozsadowski i dr. Fr. Lubecki (Sprawozdanie z
przebiegu prób otrzymania luźnej ikry sandacza przeprowadzonych w jeziorach pow.
grodzieńskiego na wiosnę 1925 r. „Rybak Polski”, 1925 r.), próbowali uzyskać
zapłodnioną, luźną ikrę sandacza, lecz bez pożądanego wyniku. Miejmy nadzieję,
że przyszłe próby dadzą pozytywne wyniki …”.
Zasób wiedzy dotyczący
m.in. stawowego, naturalnego tarła sandacza został dość istotnie wzbogacony w
latach międzywojennych. Opracowano również podstawy stawowej metody produkcji
materiału zarybieniowego tego gatunku (Kiełczewski 1939). W tym czasie
dostrzeżono już znaczenie działań zmierzających do opracowania, wdrożenia i
doskonalenia metod produkcji materiału zarybieniowego w warunkach
kontrolowanych. Wspomniany wyżej autor w opracowaniu zatytułowanym „Sandacz –
produkcja materiału zarybieniowego” pisał: „ ... skończyły się już czasy, kiedy
rola rybaka ograniczała się jedynie do eksploatacji, kiedy umysł jego wysilał
się tylko nad wynalezieniem najbardziej skutecznego sposobu zdobycia ryby. Dziś
łowienie ryb jest tylko ostatecznym, końcowym etapem gospodarki rybackiej.
Poprzedzone jest ono wieloma zabiegami hodowlanymi, które prowadzą do takiego
ustosunkowania wzajemnego poszczególnych gatunków ryb, aby jezioro było
wyzyskane całkowicie, we wszystkich swoich partiach, aby przedmiotem połowu były
możliwie najbardziej szlachetne i cenne gatunki ryb. Inne ryby, których mięso
jest mniej poszukiwane na rynku, mają przynosić dochód drogą pośrednią, a
mianowicie służąc za pokarm drapieżnym, a szlachetnym gatunkom. Do takich
szlachetnych drapieżców należy poszukiwany na rynkach, o bardzo delikatnym
mięsie, sandacz”.
Pomimo dość długiego
okresu, jaki upłynął od pierwszych udokumentowanych prób sztucznego rozrodu
sandacza, jeszcze do początku lat 90. ubiegłego stulecia stan wiedzy na ten
temat oraz intensywnych, w pełni kontrolowanych metod produkcji materiału
zarybieniowego nie został jednak istotnie poszerzony. Odnotować należy, że w
okresie tym próby kontrolowanego rozradzania tego gatunku podejmowali zarówno
naukowcy, jak i praktycy. Uzyskiwane wyniki, w znakomitej większości przypadków
nie były zachęcające. Niewątpliwie, wśród przedstawicieli naszej rodzimej
ichtiofauny sandacz należy do jednych z trudniejszych w chowie i hodowli, a
przyczyn owych trudności należy szukać w specyficznych cechach jego biologii i
niewystarczającym ich poznaniu. Badania przeprowadzone w ostatnich kilkunastu
latach w Zakładzie Akwakultury Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie (ZA
IRS) pozwoliły na opracowanie sztucznego, stymulowanego hormonalnie rozrodu tego
gatunku w stopniu na tyle zadowalającym, że metoda ta została już z powodzeniem
wdrożona do praktyki rybackiej. Od kilku lat z sukcesem stosowana jest też
metoda rozradzania pozasezonowego. Co ważne, oparta jest ona na tarlakach
hodowlanych, podchowywanych w zamkniętych obiegach wody (obiegach
recyrkulacyjnych) już od wylęgu. Istotnym elementem metody sztucznego
rozradzania sandacza było opanowanie procedury odklejania i inkubacji ikry w
aparatach wylęgarniczych. Opracowana została również metoda intensywnego
podchowu narybku letniego na paszach sztucznych (metoda ekstensywno-intensywna).
W ostatnich latach została znacząco rozwinięta metoda intensywnego podchowu
wylęgu w warunkach zamkniętych obiegów wody. Należy dodać, że w urządzeniach
tego rodzaju możliwa jest również produkcja sandacza do wielkości konsumpcyjnej
(masa ciała > 1 kg; fot. 2), a pierwsze farmy nastawione na produkcję tego
gatunku rozpoczęły już swoją działalność w Holandii i Danii.
Z uwagi na obserwowany w
Polsce w ostatnich latach wzrost znaczenia zarybień wód otwartych gatunkami
drapieżnymi, w tym sandaczem, zwiększyło się zainteresowanie gospodarstw
rybackich metodami umożliwiającymi zintensyfikowanie i zoptymalizowanie
produkcji materiału zarybieniowego. Odnotować należy, że wzrost zainteresowania
sandaczem dotyczy nie tylko krajów Europy Centralnej, w której był on zawsze
doceniany przez rybaków, wędkarzy i konsumentów, ale również Europy Zachodniej.
W efekcie pojawiło się szereg wartościowych informacji uzupełniających np.
zagadnienie intensywnego żywienia tego gatunku. Bank danych o sztucznym
rozrodzie i podchowie został znacząco poszerzony przez praktyków rybackich
rozradzających i produkujących materiał zarybieniowy sandacza. Wszystko to
skłoniło mnie do podsumowania wyników własnych prac i dostępnych danych
literaturowych, szczególnie tych o wymiernym znaczeniu praktycznym i
przedstawienie ich w formie podręcznika dla hodowców. Zdaję sobie sprawę, że
niektóre rozdziały nie zawierają jeszcze kompletnych informacji, jednak mam
nadzieję, że i one mogą okazać się pomocne dla osób zajmujących się rozrodem i
podchowem sandacza.