Przedmiotem aukcji jest
SALETRA POTASOWA.
![](http://imageshack.com/a/img837/6494/mn6t.jpg)
Saletra potasowa (azotan potasu) jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa. Gwarantuje zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary. Ma pozytywny wpływ na smak mięsa oraz na utrwalenie barwy peklowanego mięsa. Posiada silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego). Procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, to "zadanie" spełnia saletra. Mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem, nie" ślimaczeje".
W skład licytowanego przedmiotu wchodzi:
-saletra potasowa 20g na 10kg mięsa
Peklowanie:
Do 2,5L wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu,dwie łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe,5 ziaren ziela angielskiego,12 ziaren jałowca,kilka goździków,szczyptę kolendry,i tymianku.Całość gotować 10min. Do wystudzonej zalewy dodać 10g saletry potasowej(1/2 opakowania), 20-40dkg soli kuchennej,łyżeczkę cukru,całość dokładnie wymieszć. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1mm wprowadzić ok. 100ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy.Mięso ściśle ułożyć w kamiennym lub emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy(mięso musi być całkowicie przykryte).Peklować 7-9dni w temperaturze 4-8*C obracając mięso co 2-3 dni.Peklowane mięso można gotować,wędzić,piec lub grilować.
Na innej mojej aukcji możesz kupić szynkowar.