Przedmiotem aukcji jest
SALETRA POTASOWA.
Saletra potasowa (azotan potasu) jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa. Gwarantuje
zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary.
Ma pozytywny wpływ na smak mięsa oraz na
utrwalenie barwy peklowanego mięsa.
Posiada silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego).
Procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie,
to "zadanie" spełnia saletra.
Mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem, nie" ślimaczeje".
W skład licytowanego przedmiotu wchodzi:
-saletra potasowa 20g na 10kg mięsa
Peklowanie:
Do 2,5L wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu,dwie łyżeczki majeranku,2 liście laurowe,5 ziaren ziela angielskiego,12 ziaren jałowca,kilka goździków,szczyptę kolendry,i tymianku.Całość gotować 10min.Do wystudzonej zalewy dodać 10g saletry potasowej(1/2 opakowania),20-40dkg soli kuchennej,łyżeczkę cukru,całość dokładnie wymieszć.Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1mm wprowadzić ok. 100ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy.Mięso ściśle ułożyć w kamiennym lub emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy(mięso musi być całkowicie przykryte).Peklować 7-9dni w temperaturze 4-8*C obracając mięso co 2-3 dni.Peklowane mięso można gotować,wędzić,piec lub grilować.
Na innej mojej aukcji możesz kupić szynkowar.