Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

saletra potasowa peklowania mięsa 20g wieprzowiny

31-07-2012, 12:29
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2.10 zł      Najwyzsza cena licytacji: 2.10 zł     
Użytkownik wip-arcom
numer aukcji: 2459867170
Miejscowość Grudziądz
Kupiono sztuk: 5    Licytowało: 1    Wyświetleń: 37   
Koniec: 31-07-2012 09:46:20
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Saletra potasowa do peklowania mięsa 20g




Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.


Proporcja na 5 kg mięsa:

Do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( ½ opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy ( mięso musi być całkowicie zakryte ). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni.

Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.

Skład:

- Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa,

- Azotan potasu E252,


saletra potasowa peklowania mięsa 20g wieprzowiny


Dodano 2[zasłonięte]011-09 09:44
Przed zakupem proszę o zapoznanie się z naszym regulaminem allegro zamieszczonym w zakładce 'o mnie'.
Życzymy miłych zakupów na naszych aukcjach.