Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SALETRA POTASOWA do peklowania szynki wędzenia100G

19-02-2015, 22:26
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 4.55 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 4.55 zł     
Użytkownik wendo
numer aukcji: 5013930424
Miejscowość ŁÓDŹ
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 3    Wyświetleń: 21   
Koniec: 19-02-2015 22:04:26
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

SZYBKA WYSYŁKA !!!

odbiór w Łodzi w sklepie DEPTANA ul. Łęczycka 11/13

 

 

Zapraszamy do naszego sklepu - najlepsza oferta!!!

(KLIKNIJ)


Zapraszamy do naszego drugiego sklepu DEPTANA

wszystko do wyrobu alkoholi domowych

(KLIKNIJ)

 WYSYŁAMY W JEDNEJ PACZCE !!! PROSZĘ PISAĆ [zasłonięte]@deptana.pl DZWONIĆ 502[zasłonięte]571

 

Saletra potasowa - do peklowania mięsa 100g


Proporcja na 5 kg mięsa:


Do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej , 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć w kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy

( mięso musi być całkowicie zakryte ). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni.
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.  

 
Masa netto: 100 g ,

1. SPECYFIKACJA


Saletra potasowa– azotan potasu (KN03), bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa (azotan potasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Przepis jej użycia znajduje się na opakowaniu.
W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej , różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.


2. ZALETY


Saletra potasowa (azotan potasu) jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa, gwarantuje:
-zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary,
-pozytywny wpływ na smak mięsa,
-utrwalenie barwy peklowanego mięsa,
-silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego),
-procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników ) to "zadanie" spełnia saletra,
-mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie" ślimaczeje"),
Dlaczego lepiej stosować saletrę niż produkty zawierające azotyny (nitryty np. peklosól)?
Stosowanie saletry potasowej zawierającej jedynie jony azotanowe jest zdrowsze i bardziej bezpieczne od dostępnych na rynku mieszanek peklujących zawierających azotyny, które w przypadku nawet niewielkiego przedawkowania mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia.


3. DODATKOWE PRZYDATNE INFORMACJE.


Oprócz azotynów, niebezpieczeństwo stanowią nitrozaminy, związki powstające podczas ogrzewania mięsa w wyniku reakcji azotynów z aminami. Związki te mogą mieć działanie rakotwórcze.
Peklowanie saletrą potasową trwa 2 dni dłużej niż nitrytami ale jest zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze!

 

Polecam dostępne u nas: nastrzykiwarkę i szynkowar


posiadamy również siatki wędliniarskie, nici wędliniarskie, osłonki białkowe, jelita naturalne wieprzowe i baranie, zrębki do wędzenia i grillowania itp.

Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje oraz do sklepu DEPTANA , gdzie mogą Państwo kupić artykuły do destylacji i produkcji win domowych, drożdże gorzelnicze i winne, pożywki, środki klarujące, węgiel aktywny i inne.


UWAGA: przesyłki nierejestrowane (list ekonomiczny i list priorytetowy) tylko i wyłącznie wysyłamy na odpowiedzialność kupującego, z uwagi na brak możliwości reklamacji na Poczcie Polskiej


odbiór osobisty w Łodzi od poniedziałku do soboty (kontakt e-mail [zasłonięte]@deptana.pl lub telefoniczny 502-[zasłonięte]-571).

 

polecamy przyprawy - duży wybór, niskie ceny (kliknij)

 

Do każdego zakupu dołączamy gwarancję, paragon lub na życzenie fakturę VAT.

Zobacz nasze pozostałe aukcje: Panelealle

Komentarze

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

Panelealle  darmowe panele allegro