Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

saletra potasowa do peklowania mięsa peklowanie 20

16-08-2014, 14:28
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.85 zł     
Użytkownik OGRODSOJKA
numer aukcji: 4432116573
Miejscowość Tarnowskie Góry
Wyświetleń: 19   
Koniec: 16-08-2014 13:38:17
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

szablon2

Wszystkie przesyłki do 30kg wysyłane kurierem - 15 zł

 


Wybierając formę przesyłki listem ekonomicznym bądź priorytetowym nie bierzemy odpowiedzialności za przesyłki które nie dotrą do klienta, gdyż są to listy nierejestrowane.

 

42-600 Tarnowskie Góry
ul. Ligonia 1
woj. śląskie
tel. 32 [zasłonięte] 00
tel. kom. 603[zasłonięte]215

Numer konta:

PL 10 1940 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0769525 [zasłonięte] 000000

godziny otwarcia:
dni powszednie: 8.00 - 17.00
sobota: 8.00 - 13.00
niedziela: nieczynne

 

Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.


Proporcja na 5 kg mięsa:

Do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( ½ opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy ( mięso musi być całkowicie zakryte ). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni.

Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.

Skład:

- Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa,

- Azotan potasu E252,