Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

saletra potasowa do peklowania mięsa 20g

17-01-2012, 4:59
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 1.90 zł     
Użytkownik Pstryczek1
numer aukcji: 2007756715
Miejscowość EŁK
Kupiono sztuk: 16    Wyświetleń: 250   
Koniec: 18-01-2012 18:23:50

Dodatkowe informacje:
Opis niedostępny...
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

WITAM SERDECZNIE !!!!!

UWAGA

przy zakupie powyżej 200zł

przesyłka gratis

ZAPRASZAM NA POZOSTAŁE AUKCJE

 Przedmiotem naszej aukcji jest 

 Saletra potasowa do peklowania mięs : wieprzowiny, wołowiny i cielęciny 

Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa

 

Proporcja na 5 kg mięsa:

Do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( ½ opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy ( mięso musi być całkowicie zakryte ). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni.

Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.

Skład:

- Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa,

- Azotan potasu E252,

 

 Przy wyrobie kiełbas lub szynek wędzonych polecamy osłonki białkowe i siatki wedliniarskie dostępne na innych naszych aukcjach.

 

W ofercie posiadamy również siatkę wędliniarską termometry kuchenne, drożdże gorzelniane i inne akcesoria do wyrobu alkoholi.

Zapraszamy inne nasze aukcje.