Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Saletra potasowa do peklowania 20g na 10kg mięsa

11-06-2015, 15:33
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.99 zł      Aktualna cena: 1.99 zł     
Użytkownik zraszacze_com_pl
numer aukcji: 5174184261
Miejscowość Pruszków
Kupiono sztuk: 6    Wyświetleń: 57   
Koniec: 11-06-2015 15:30:29
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


 

[zasłonięte]@zraszacze.com.pl 

Produkty polskiej firmy BIOWIN, zajmującej się produkcją artykułów do ogrodu, przyrządów mierniczych oraz akcesoria do własnej produkcji wina, piwa, oraz akcesorii wędzarniczych.

W atrakcyjnej cenie. Dostarczane szybko i sprawnie.

Na tej aukcji oferujemy:

Saletra potasowa do peklowania 20g na 10kg mięsa

 

Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.
Proporcja na 5 kg mięsa:
Do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( 1/2 opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy ( mięso musi być całkowicie zakryte ). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni.
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.
Skład:
- Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa,

1. SPECYFIKACJA
Saletra potasowa– azotan potasu (KN03), bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa (azotan potasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Przepis jej użycia znajduje się na opakowaniu.
W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej , różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.
2. ZALETY
Saletra potasowa (azotan potasu) jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa, gwarantuje:
-zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary,
-pozytywny wpływ na smak mięsa,
-utrwalenie barwy peklowanego mięsa,
-silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego),
-procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników ) to "zadanie" spełnia saletra.
-mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie" ślimaczeje"),
Dlaczego lepiej stosować saletrę niż produkty zawierające azotyny (nitryty np. peklosól)?
Stosowanie saletry potasowej zawierającej jedynie jony azotanowe jest zdrowsze i bardziej bezpieczne od dostępnych na rynku mieszanek peklujących zawierających azotyny, które w przypadku nawet niewielkiego przedawkowania mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia.
3. DODATKOWE PRZYDATNE INFORMACJE.
Oprócz azotynów, niebezpieczeństwo stanowią nitrozaminy, związki powstające podczas ogrzewania mięsa w wyniku reakcji azotynów z aminami. Związki te mogą mieć działanie rakotwórcze.
Peklowanie saletrą potasową trwa 2 dni dłużej niż nitrytami ale jest zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze!

 

Transport:

Na tej aukcji (i na innych posiadających ten wpis) koszt wysyłki jest jeden niezależny od ilości sprzedanych przedmiotów. Kupując na różnych aukcjach pakujemy wszystkie towary do jednej paczki i pobieramy jednorazową opłatę podaną w zakładce "Dostawa i płatność".

UWAGA!!! Jeżeli do paczki trafiają produkty o różnych kosztach wysyłki to obowiązujący i właściwy dla całej przesyłki jest koszt wyższy.

Poszukujemy stałych odbiorców - sklepy, hurtownie.
Jesteś zainteresowany? Napisz, udzielimy informacji o naszych cenach hurtowych i wystawimy odpowiednią aukcje z taką ceną na konkretną ilość produktów.

Siedziba, sklep i odbiory osobiste:

wieś Domaniew 6

(w pobliżu węzła "Pruszków" autostrady A2)

tel 22 [zasłonięte] 53

Ostatnio otrzymane komentarze

Moje aukcje

Uczyń Swoją przestrzeń piękniejszą!